blog
« Hup Holland!Veraison »

Opblaasbare teenslipper

26

jan

2010

De schoolvakantie duurt nog even voort, want vandaag is Australia Day. Wat dat precies is kan niemand ons vertellen, maar wél wat je doet op zo’n dag: beer, beach, barbecue. Enfin, de inmiddels welbekende drie B’s waarmee hier iedere vrije dag wordt gevierd.
Australia Day blijkt een dag voor uitbundige patriottische uitingen: de Australische vlag wappert aan huizen en auto's, en vormt vandaag het motief van shirts, petten, bikini’s, shorts, cowboyhoeden, oorbellen, neptatoeages, zwembroeken en sombrero’s.

We gaan naar het strand van de oude badplaats Glenelg, net onder Adelaide, voor een wel heel melige Australia Day-happening: de Thong Challenge, oftewel een poging het wereldrecord opblaasbare-teenslippers-in-het-water te verbreken. Flipflopfabrikant Havaianas organiseert voor de vijfde keer dit jaarlijkse evenement dat op verschillende plekken in het land plaatsvindt en waaraan iedereen kan meedoen.

[26-01-10] inflatable_thong.jpgTegen betaling van dertig dollar krijgen we een gigantische slipper en dan wordt het flink dringen om het water in te gaan: er zijn 800-zoveel mensen komen opdagen! Eenmaal op de golven scandeert het hele gezelschap de primitieve kreten ‘Aussie, Aussie, Aussie – Oy, oy, oy’ en dan mag iedereen weer gaan.
De opkomst mag indrukwekkend zijn, aan het eind van de dag blijkt Western Australia nog veel meer deelnemers op de been te hebben gekregen: bij het strand van Cottesloe dobberden er 1301! Of dat een wereldrecord is wordt me niet duidelijk, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat er elders op de wereld net zoveel mensen voor zoiets mafs te porren zijn, dus dat zit wel goed.

En oh ja, Wikipedia biedt uitkomst: op Australia Day word je geacht te vieren dat in 1788 onder leiding van Arthur Phillip de eerste vloot Britse schepen in de haven van Sydney aanlegde om een kolonie te stichten. ‘Vieren’ is natuurlijk een betrekkelijk begrip. Er zijn heel wat mensen in dit land die 26 januari ‘Invasion Day’ noemen...


© RdL
26 januari 2010