blog
« Veel waterSydney in anderhalf uur »

Ha! Weer wijn!

10

jan

2010

Ten noordwesten van Sydney ligt een van Australië’s meest geliefde wijngebieden: Hunter Valley. Z’n populariteit heeft de regio grotendeels te danken aan het feit dat grootstedelingen er in zo’n anderhalf uur heen rijden voor een dagje uit, een weekend weg of trouwerijen. De wijnbedrijven – veelal grote gebouwen met pretentieuze oprijlanen - liggen in een lieflijk groen heuvelend landschap met grazende koeien en schapen. Tja, dat levert natuurlijk leuke plaatjes op.

[18-01-10] tyrrells.jpgDat wil overigens niet zeggen dat er geen goede wijnen te vinden zijn. Hunter Valley heeft een naam hoog te houden met semillon en chardonnay en maakt ook shiraz, maar voor die laatste worden niet zelden druiven uit andere gebieden gehaald, waaronder McLaren Vale! Hoor ‘ns, daar ben ik natuurlijk niet voor gekomen.

Ik trek er een dag voor uit om bij een handvol cellar doors vrijwel uitsluitend witte wijnen te gaan proeven. Het befaamde, oude wijnhuis Tyrell’s vind ik erg charmant omdat bezoekers er worden ontvangen in een soort oude stal waar [18-01-10] allandale.jpgniemand zich druk maakt om interieur of design. De wijnen van Andrew Thomas hebben geen eigen plek, maar worden geschonken in The Small Winemakers Centre – en ik vind ze allemaal erg lekker. Tenslotte ga ik langs bij Allandale, dat ook al geweldig lekkere, frisse semillons maakt.

En dan is het genoeg. Niet alleen omdat het veertig graden is en ongelofelijk vochtig, ook omdat ik nu een dozijn flessen heb ingeslagen. En de Cruiser zit al zo vol.


© RdL
10 januari 2010