blog
« Op reis - naar een nieuw jaarStill in Broken Hill »

Priscilla's Palace hotel

1

jan

2010

De Cruiser vertoonde gisteren wat problemen: de radiator lekt en uit de 4WD aandrijving komt olie. Daar moet een professional bij komen, gezien de temperaturen – tegen de veertig graden – en de dunbevolkte omgeving. Alleen is vandaag alles dicht.

Pech natuurlijk, maar in Broken Hill kunnen we ons best een dag vermaken, alleen al vanwege het Palace Hotel waar we [18-01-10] palace_hotel.jpgverblijven. Het drie verdiepingen hoge hotel is al een eeuw oud, maar kreeg z’n fifteen minutes of fame met de film 'The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert'. In deze vrolijke filmhuishit uit 1994 reizen drie travestieten in een oude bus van Sydney dwars door de woestijn naar Alice Springs, in het midden van het land. Onderweg komen ze in Broken Hill terecht, waar ze hun koffers en beautycases de trappen opslepen van een hotel dat van binnen druk is beschilderd.

Dave is een van de zeven mensen die een half jaar geleden het enorme pand kochten van de vorige eigenaar nadat het een jaar of twee had leeggestaan. $ 600.000 hebben ze betaald, een absurd laag bedrag. Hij laat ons de schilderingen zien die werkelijk ieder stukje muur en plafond bedekken. De vorige eigenaar, de Italiaanse immigrant Mario, gaf de schilder twee thema’s mee: water (logisch, midden in de woestijn?) en Renaissance. Vandaar de wat hoekige kopie van Boticelli’s De Geboorte van Venus op het plafond boven het trappenhuis.
[18-01-10] palace_boticelli.jpgWe mogen ook een kijkje nemen in de bar/lounge waar de scènes zijn opgenomen waarin het drietal dronken werd met de lokale, bebaarde bevolking die nog niet zo onaardig bleek. Flessen op de bar, omgevallen stoelen, het lijkt alsof het hotel ooit halsoverkop is verlaten.

Onze hoekkamer is wat muf en oud, maar de meters diepe veranda rondom maakt veel goed. We installeren ons buiten met boeken, ds, laptop en ander vermaak. We ontbijten er, maken er lunches met wraps en trekken er een fles wijn open. ’s Avonds hangen we over de veranda om te kijken hoe de bewoners van Broken Hill met open autoraampjes heen en weer cruisen over de hoofdstraat en aan de overkant stoppen bij de Pizza Hut of de Video Ezy.

Dan steken we de straat zelf ook maar over om een dvd te huren. Van 'Priscilla' natuurlijk.

© RdL
1 januari 2010