blog
« Happy birthday to me!Wallabi's! »

Château De Lange: abominabel

11

mrt

2009

Gisteren was een rommeldag, maar vandaag ga ik aan het werk. Op naar het National Wine Centre of Australia, naast de botanische tuin van Adelaide. Het in 2001 geopende gebouw, dat er uit ziet als een stuk van een gigantisch wijnvat, is doorgaans ongetwijfeld het centrum van bruisende [15-03-09] wine_centre.jpgwijncongressen en wervelende wijncursussen, maar vandaag ligt het er wat kalmpjes bij. Voor een bezoeker valt er weinig anders te doen dan de bescheiden maar voorbeeldig vormgegeven expositieruimte binnenstappen.

En mooie maquette geeft alle wijngebiedjes in Australië weer, geurmonsters laten je herkennen wat je doorgaans in wijnen ruikt en er is een monsterlijke, namelijk 700 keer vergrote phyloxera luis, het verwoestende beestje dat halverwege de negentiende eeuw de Europese wijnbouw grotendeels vernietigde en in Australië op alle mogelijke manieren wordt geweerd (eenmaal in de wijngaard valt ie namelijk niet te bestrijden).

Minder eng – maar veel confronterender - is een digitaal ‘maak je eigen award winning-wijn spel’: kies een druivensoort en maak er vervolgens iets moois van. Dat betekent vragen beantwoorden als ‘hoe ga je oogsten: handmatig, machinaal overdag of machinaal ’s nachts?’ en ‘laat je je wijn rijpen in rvs, hout of een combinatie van die twee?’
De eerste uitslag is veelbelovend: mijn riesling is zo goed dat ie brons zou winnen! Maar de cabernet sauvignon van mijn hand is volgens het computerspel zeer matig en mijn shiraz zo abominabel dat ik het advies krijg professionele hulp in te schakelen of om te zien naar een andere bezigheid.
Die heb ik gelukkig al: drinken!

[14-03-09] 100_hete_wijnen.jpgHet café tevens wijnwinkel heeft een onweerstaanbare aanbieding: 100 ‘hete’ wijnen uit South Australia voor $200 (zeg 100 euro)!

©RdL
maart 2009