blog
« Culturele oorlogMeloen van eigen bodem »

Nat, koud, groen

13

okt

2009

Als ik had kunnen voorzien dat ik op het droogste continent op aarde ooit behoefte zou kunnen hebben aan een regenpak, of naar een paar handschoenen zou snakken, dan had ik mijn winterkleren niet in een van de verhuisdozen gestopt die nu per boot onderweg zijn naar hier. Vandaag heb ik in hevige voorjaarsstorm en kletterende regenbuien doorgebracht tussen petit verdot druivenplanten. Na mijn vorige wijngaardervaring dacht ik perfect voorbereid te zijn met hoed, bril en zonnebrand, maar daar had ik dit keer weinig aan. Zonder een haastig aangereikt regenjasje was ik vast halverwege de dag vanwege onderkoeling afgevoerd.

Dat klinkt misschien alsof het vreselijk is in de wijngaard, maar niets is minder waar. Met drie ervaren collega’s ben ik een dag lang bezig geweest met shoot thinning, oftewel het uitdunnen van de jonge scheuten die nu, in de lente, als een dolle groeien. Laat je alles maar gewoon gaan, dan worden die dichte bossen perfekte broedplaatsen voor ziektes en schimmels. Bovendien wil je de hoeveelheid blad in de gaten houden: er moet natuurlijk wel zon op het fruit kunnen komen.

En dus loop ik tussen de rijen door om iedere plant te ontdoen van overtollig groen. Uiteindelijk moet het er niet zo uitzien...
[13-10-09] shoot_thin_1.jpg
....maar zo
[13-10-09] shoot_thin_2.jpg
Een heel bevredigend klusje eigenlijk. Maar aan het eind van de dag heb ik lang heet moeten douchen om weer leven in mijn voeten te krijgen.


© RdL
13 oktober 2009