blog
« ReuzekoalaNat, koud, groen »

Culturele oorlog

12

okt

2009

Terwijl bij Obama thuis de Nobelprijs voor de Vrede op de schoorsteenmantel staat te glimmen, zijn de internationale betrekkingen tussen Amerika en Australië in zwaar weer gekomen. Afgelopen woensdag brak er een culturele oorlog uit tussen beide landen toen tijdens het Australische retro-talentenjachtprogramma ‘Hey Hey It’s Saturday’ zes mannen een melige Jackson Five parodie deden: blanke mannen met flinke kroespruiken die zich voor de gelegenheid zwart hadden geschminkt.

Een van de juryleden was de Amerikaanse zanger-musicus Harry Connick Jr. (afkomstig uit het Amerikaanse Zuiden). Connick was not amused. Niet alleen gaf hij het stel grappenmakers een dikke 0 als waardering voor hun act, even later benadrukte hij ‘als Amerikaan’ tegenover de presentator dat ‘blackface’ anno 2009 absoluut niet meer kan.

Sinds het incident heerst er in de Australische kranten, in ingezonden brieven en op de opiniepagina’s, een heuse polemie over de vraag of Australiërs geen flauw benul hebben van de wereld om hun heen, of dat politieke correctheid zo ver is doorgeschoten dat er geen plek meer is voor ‘Australische humor’.

Sommigen voelen zich ‘diep teleurgesteld en enorm genegeerd’ door het optreden van hun landgenoten, maar anderen denken er anders over. Volgens een lezer van The Age is de grootste grap van het voorval dat Harry Connicks opmerkingen komen ‘van een burger van het meest racistische land ter wereld.’ Een ander noemt hem een ‘do-gooder’ die zich met z’n eigen zaken moet bemoeien.

Dat stemt hoopvol dat wij hier straks zonder problemen ons Sinterklaasfeest mét Piet kunnen vieren.


© RdL
12 oktober 2009