blog
« StrandVerder »

Bont en blauw

2

apr

2009

Vandaag heb ik iets heel gewichtigs gedaan: ik heb het gistingsproces in gang gezet van de grenache druiven van Gemtree. Dat proces, waarbij suikers worden omgezet in alcohol, duurt vaak een dag of zeven en een wijnmaker zit daar graag bovenop: het mag niet te langzaam en niet te snel [02-04-09] gemtree_grenache.jpggaan en het is natuurlijk wel de bedoeling dat de mooie kleuren van de rode druiven in het sap terecht komen.


Ik hobbel maar een beetje achter wijnmaker Mike Brown aan en probeer het allemaal te snappen. Eerst gaan we gist kopen. Terug naar de winery, waar het spulletje wordt vermengd met water in precies de juiste hoeveelheid en met precies de juiste temperatuur. Om de tien minuten loopt Mike terug naar de emmertjes om de mix met een garde even goed te klutsen en [02-04-09] gemtree_gistemmers.jpgtevreden naar de bubbelige prut te kijken die bijna zienderogen omhoog komt.


Eindelijk is het moment daar: de gist mag in het houten vat vol druiven worden gekieperd. Mike een emmertje, ik een emmertje. Nu roeren? Nee, zegt Mike streng. Niks doen, de gistcellen doen hun werk vanzelf. Jammer, ik had graag de bovenste laag, een dobberende massa van schilletjes, pitjes en wat takjes graag [02-04-09] gemtree_met_gist.jpgnog even aangeraakt: zacht en massief tegelijk.


Aan het eind van de middag zie ik er uit alsof ik een serieuze worstelpartij achter de rug heb: mijn armen zijn tot aan de schouders bont en blauw van druivensap dat zich niet zomaar laat afspoelen. Ik vind het wel een stoer gezicht. Denk daar nog maar eens aan als je over een jaar of twee een Gemtree 2009 opentrekt.


© RdL
april 2009