blog
« KangarillaEindelijk: greenies! »

Versterkt ontwerperswerk

30

mrt

2009

De eerste vijf generaties waren voornamelijk druiventelers, maar dan wel goeie. Don Oliver levert druiven voor Penfolds Grange, een van Australië’s meest bewonderde wijnen. Maar zijn nicht Corrina Wright (voorheen Rayment), zesde generatie, wilde wijn maken. Dat deed ze in Californië voor Gallo en in Australië voor grote labels als Lindemans, maar eenmaal terug [01-04-09] olivers_sign.jpgop haar geboortegrond in McLaren Vale begon ze rond de eeuwwisseling steeds meer aandacht te besteden aan haar eigen ‘hobbywijnen’. Nu gaat zo’n 20% van de druiven naar Oliver’s Taranga, haar weliswaar nog steeds kleine maar inmiddels veelgeprezen wijnlabel.


Het arbeidershuisje dat rond 1850 aan twee families druiventelers onderdak bood, is niet zo lang geleden omgetoverd tot een modern-rustieke cellar door waar ’s [01-04-09] olivers_huisje.jpgochtends om tien uur de eerste flessen opengaan. De erg lekker zwoele 2008 Viognier (toch al een favoriete druif bij mij), de ook al sensuele, bramige 2007 Grenache, Corrina’s Blend uit 2006 die met z’n cabernet sauvignon-shiraz combinatie een heel fijne, subtiele ‘bijtwijn’ oplevert en de 2005 HJ Reserve, vernoemd naar grootvader Bert Oliver, die heerlijk doorstoofd smaakt.


Ik vind ze allemaal erg lekker, maar ik ben vooral verrast door iets waar ik gewoonlijk minder oog voor heb, de Fortified: versterkte wijn die je, nu die naam eenmaal is beschermd, geen Port meer mag noemen.
[01-04-09] olivers_fortified.jpgDe wijnpioniers van Australië maakten op grote schaal versterkte wijnen, maar die waren de afgelopen decennia nogal uit de gratie geraakt. Nu zie je er nieuwe wijnmakers juist weer mee experimenteren en dit glas, gemaakt van grenache druiven, vind ik wel heel bijzonder: tabak, kaneel, chocola, bruine suiker, amandel... iedere slok van deze iets stroperige, lichtbruine wijn is weer anders.
En dan die fles! Een stoer staaltje ontwerperswerk.




© RdL
maart 2009