blog
« Sterren plakkenComputers! »

Grote fijne meisjes en Hummers

28

mrt

2009

‘None of the fruit used to make this wine has been irrigated with River Murray water’ staat er provocerend op de achteretiketten van de Jeanneret wijnen. Het heeft wat tijd gekost om Ben Jeanneret, die in 1992 het wijnbedrijf van zijn plots overleden, Zwitserse vader overnam, te spreken. Maar ik had een van zijn uitstekende wijnen geproefd in het [28-03-09] jeanneret_rd..jpghotelrestaurant in de Clare Valley waar ik een paar dagen geleden een kangaroe at en de vrolijke barman was zo lovend over ‘Ben’ dat ik er op stond hem live mee te maken.
Hij is nogal onbereikbaar want druk met de oogst, maar interessant doen in de cellar door wil nog wel eens helpen, dus eindelijk: Ben Jeanneret in levende lijve, zijn handen dieppaars van de shiraz druiven die juist worden geperst.

Ben beantwoordt als een van de eersten aan het typische beeld dat ik van Australische mannen had (maar weinig tegenkom): lichtverbrand, tikje zwaar, rommelig haar, geinig T-shirt, korte broek, strooien hoed, ontspannen kijk op het leven. Hippies at heart. Maar inmiddels weet ik dat Australiërs zich lastig als hippies laten omschijven: de meesten zijn op het saaie af confectiegekleed en rijden rond in de laatste modelletjes gezinsauto en 4x4. Leuke roestige ouwe bakken kun je wel vergeten.

[28-03-09] jeanneret_hummer.jpgIn werkelijkheid klinkt Ben zachtmoediger dan zijn etiketten doen vermoeden, maar wat dat water betreft: “Er is al genoeg overproduktie van druiven. Irrigatie maakt het alleen maar erger. Ik heb niks tegen producenten in Riverland, maar wel tegen de enorme bedrijven die enorme stukken land opkopen voor enorme wijngaarden.” Het enige dat wat hem betreft eventueel wordt gebruikt voor zijn wijngaarden is grondwater.
Maar echt, “je hebt hier geen irrigratie nodig, we hebben hier prima winterregens. Een paar jaar geleden heb ik een nieuwe wijngaard aangelegd met shiraz druiven. Zelfs die jonge planten heb ik niet hoeven irrigeren.” In de praktijk werkt Ben Jeanneret naar eigen zeggen biologisch en heeft hij de certificaten om het te bewijzen voor wie het wil weten. Maar nee, dat is geen etiketmateriaal. “Het gaat mij erom dat mensen mijn wijnen waarderen, om lifestyle.”

Met die lifestyle doelt hij vast op de soms vette, meestal vrolijke, maar altijd originele namen die zijn wijnen krijgen. De gracieuze, citrusfrisse 2008 Riesling heet Big Fine Girl, de erg lekkere, geweldig zachte 2005 Cabernet Sauvignon Curly Red. [28-03-09] jeanneret_cowboys.jpgDe volfruitige 2006 Merlot is adequaat Dilly Dally gedoopt en de stoere 2006 Shiraz, die kruidnagelen en chocolade verraadt, Rank & File. Topper onder de toppers wat mij betreft, de single vineyard 2004 Shiraz, is ingetogener vernoemd naar Bens vader: Denis.
De enige die ik wat minder vind is de 2005 Merlot en laat die nou juist Jeannerets boegbeeld zijn. Dat heeft misschien wel iets met de naam te maken: Hummer (kijk, zo word je nooit een hippie!)

Alle gekke namen op een stokje, het leukste etiket is simpel te kiezen: Cowboys & Indians.


© RdL
maart 2009