blog
« Klam zweetOutback »

Groen

21

mrt

2009

In Mildura is alles groen. Frisse gazonnetjes, deinende palmen, vrolijk gekleurde tuinen... het is even wennen na de droge, stoffige nazomerlandschappen die ik de afgelopen tijd heb gezien. Het lijkt wel alsof ik in een heel andere klimaatzone terecht ben gekomen. Is in het zuiden van South Australia [22-03-09] lime.jpg(gebrek aan) water hét onderwerp van gesprek, hier wordt de publieke ruimte onbezorgd opgefleurd met leuke stroompjes en fonteinen.

Dat hemelsbrede verschil maakt de Murray River. ’s Lands langste rivier zorgt niet alleen voor een hoop waterpret – denk aan groepjes mannen met ontblote bierbuiken die voor een weekend een luxe houseboat huren om, fles aan het roer, wat op en neer te cruisen – maar ook voor de watervoorziening van Adelaide én voor een uitgebreid irrigatienetwerk.

[22-03-09] oranges.jpgHet is hier heet en droog maar dankzij de Murray groeit hier van alles, vooral fruit: citrusbomen overal waar je kijkt, fruitstalletjes langs de weg en veel wijngaarden. Overvloed, dat is wat deze omgeving ademt. En optimisme, met decadente uitwassen: dat hier nog midden op de dag watersproeiers mogen worden aangezet is, als je het mij vraagt, een regelrechte affront voor het droogste continent dat sinds de eeuwwisseling kampt met ongekende droogte.
[22-03-09] sproeiers.jpg
Die overvloed betreft ook de druiventeelt: immense wijnfabrieken die in de directe omgeving net zulke weëe gistgeuren verspreiden als bierbrouwerijen dat doen.
[22-03-09] wijnfabriek.jpg
© RdL
maart 2009