blog
« Cabernet rocks!Next Stop Coonawarra »

Oud, wat heet oud

18

mrt

2009

Welke leeftijd nou ideaal is om zijn wijnen te drinken? Wat Bruce Redman betreft gaan zijn wijnen eerst jaren plat voordat iemand ze openmaakt, maar het hangt er natuurlijk maar van af: het ene jaar is het andere niet, wil hij maar zeggen. Om dat te illustreren trekt Bruce met enig geworstel (de kurk valt uit elkaar) een ‘claret’ open uit 1969 - druivensoorten werden destijds niet standaard op de etiketten vermeld. De wijn, [19-03-09] redman_claret.jpgwaarin van alles en nog wat drijft, heeft een bizar oranjebruine kleur, zoiets als huisgemaakte aardbeienjam, en is verbluffend lekker.

In hetzelfde jaar opende vader Redman het gebouw waar Bruce en broer Malcolm, derde generatie wijnmakers, nog steeds bezoekers ontvangen. Zo te zien is er al die jaren niets aan veranderd. Ik vind dat een hartveroverende verademing na bezoekjes aan deftige proefruimtes met verantwoord design, vitrines vol glimmende bokalen en souvenirs uiteenlopend van fraaie olijfolieflesjes tot petten en keukenschorten. Bij Redman, dat trouw aan z’n naam uitsluitend rode wijnen produceert en niet exporteert (jammer!), hangen vergeelde familiefoto’s aan de muur. En in plaats van voorbeeldige dames in polo’s met bedrijfslogo staat Bruce zelf, kortgebroekt, achter de gedateerde bar en proeft [19-03-09] redman_building.jpggezellig mee terwijl hij onafgebroken doorkletst.

Redman heeft een shiraz traditie, maar, op het gevaar af dat ik voorspelbaar begin te worden: mijn favorieten zijn toch weer de cabernet sauvignons. Ik vind de 2005, 2004 en 2003 op rij allemaal geweldig. De eerste, uit een warm jaar, heeft wat amandel, de 2004 is iets fruitiger en verfijnder. Maar de 2003 steelt mijn hart. Vanwege de kleur rood met een zweem bruin maar vooral vanwege dat ‘stoffige’ waar ik nu definitief aan verslingerd ben.
O jee, nog een nummer 1...

© RdL
maart 2009