blog
« Rode aardeOud, wat heet oud »

Cabernet rocks!

17

mrt

2009

Na een paar dagen Coonawarra is me één ding duidelijk: de cabernet sauvignons zijn hier subliem. Oké, er zijn ook erg fijne shiraz wijnen te vinden, maar bij iedere proeverij zijn het toch de cabernets die in mijn notitieboek de meeste uitroeptekens krijgen.
[19-03-09] wynns_puntdaken.jpgVandaag heb ik bijna een hele dag rondgehangen bij Wynns, het bedrijf dat iedere Australische wijnliefhebber kent van het gebouw met de drie puntdaken dat op de etiketten staat. Omdat Wynns een van de oudste bedrijven in Coonawarra is en een uitstekende reputatie heeft, komen er hele volksstammen om een foto van het historische pand te maken en hooguit te proeven. Kopen hoeft niet, want dat kan zo’n beetje overal in het land. Maar bij Wynns zijn ze ook niet gek, dus sommige wijnen kun je uitsluitend hier in de cellar door krijgen.

[19-03-09] wynns_lab.jpgChef wijnmaakster Sue Hodder laat me ondermeer het lab zien waar nu verschillende single vinyard wijnen uit 2008 staan te wachten op de beslissing: welke krijgt een eigen label?
Naast de wijnen die jaarlijks op de markt komen, maken zij en wijnmaakster Sarah Pidgeon in ieder jaar dat goed genoeg is een speciale wijn van druiven afkomstig van een van de oudere wijngaarden: sommige zijn 90 tot 110 jaar oud!

Opzichter van de wijngaarden Allen Jenkins rijdt met me door de wijngaarden waar nu volle trossen hangen die nog een week of twee mogen rijpen. En tenslotte beland ik met Sarah in de proefruimte. Zij is enthousiast over de 2008 Riesling die inderdaad lekker fris is, maar ik geloof dat haar hart het meest bij de donkerrode [19-03-09] wynns_druiven.jpgwijnen ligt waar deze streek z’n naam op heeft gebouwd. Ik kan me daar helemaal in vinden. In de Cabernet (75%)-Shiraz (25%) uit 2006 ruik je donker fruit en proef je wat chocola door de tannines heen. Maar toch lekkerder vind ik de 2006 Black Label Cabernet Sauvignon die een heel mooi donkere, wat doffe kleur heeft en waar je zwarte bessen, bramen en een beetje mint in kunt ontwaren. Stevig, droog en waarschijnlijk nog lekkerder als ie nog wat heeft mogen liggen. Ik heb voorlopig een nummer 1...

© RdL
maart 2009