blog
« Geschiedenis drinkenPriscilla's Palace hotel »

Op reis - naar een nieuw jaar

31

dec

2009

Na twee weken zomerschoolvakantie die nog tot eind januari duurt, is het tijd om er weer ‘ns op uit te trekken. Twee reservewielen verdwijnen in de Cruiser, jerrycans water en benzine, een kistje voedselvoorraad en een behoorlijk complete kampeeruitrusting, inclusief picknickbordjes en stijlvolle zilveren lepels, gevonden bij het Leger des Heils.

Naar het noorden rijden we, langs Adelaide, de wijngebieden Barossa en Clare Valley en …tja, dan begint het grote niets. Het blijft verbazingwekkend hoe abrupt de bewoonde wereld in dit land plaatsmaakt voor eindeloze leegte. Kaalgeschoren graanvelden gaan over in rood stof waarin alleen weerbarstige struikjes en stoere vetplanten overeind blijven. De Barrier Highway voert langs slaperige plaatsjes met namen als Burra, [18-01-10] happy_2010.jpgTerowie en Cockburn, vaak niet meer dan een bij elkaar geharkt benzinepompje, winkeltje en een oud, scheefgegroeid hotel. We zwaaien naar tegenliggers.

We rijden op een grijs gordijn af dat een regenbui in de verte zal zijn. De diepe dips in de weg duiden erop dat áls het hier regent, er ook meteen zoveel valt dat je van de weg spoelt. We zien geen regen. Alleen een regenboog.

En zo komen we aan het begin van de avond in Broken Hill, vernoemd naar de grillig gevormde heuvel waar in 1883 ene Charles Rasp zilver vond. Sterker, hij stuitte op wat de grootste zilverader ter wereld zou blijken.

We hebben precies genoeg tijd om onze haren te kammen, een pizza te eten in dorpskeuken Alfresco’s en ertegenover in een vrolijke loungebar een cocktail te bestellen om het einde van het jaar te vieren. Vrouwen in avondjurkjes dansen met mannen in korte broeken, terwijl een wat uitgebluste zangeres met een karaoke-scherm meezingt. De vriendelijke manager probeert een speech over medemenselijkheid, maar niemand luistert. We dansen op jaren tachtig hoogtepunten Prince, Michael Jackson, ‘YMCA’ en ‘We Are the World’. En dan is het twaalf uur. Feestslingertjes vliegen door de lucht. De manager geeft ons een hand.

Happy New Year!


© RdL
31 december 2009