blog
« Wallabi's!Kanga Banga »

Zwemmen in shiraz

13

mrt

2009

De net geoogste shiraz en viognier druiven liggen lekker - samen - te pruttelen bij het gerenommeerde, in 1868 opgerichte familiebedrijf Henschke in Eden Valley. Gastwijnmaker David, uit Canada, balanceert over de betonnen randen om de prachtig roze, bubbelende mix een [14-03-09] pruttelshiraz.jpgpaar keer per dag te roeren. Is hij er wel eens in gevallen, wil ik weten. Dat is namelijk een van mijn ultieme fantasieën: zwemmen in wijn. “Ja, éen keer. Ach, dat overkomt iedere wijnmaker een keer.” En wat doe je dan? David: “Je klimt er uit en gaat douchen.”

Na een uitgebreid gesprek met viticulturist Prue Henschke, die met man Steven in de jaren zeventig het bedrijf van zijn ouders overnam, is het tijd om Henschke te proeven. De witte wijnen die ik krijg ingeschonken vind ik lekker: de fruitige pinot gris, de strakke citrusachtige riesling. Maar echt enthousiast word ik van de rode wijnen. De Tappa Bass 2005 – 100% shiraz – is zo donkerrrood dat je er niet eens doorheen kunt kijken. Ik ruik laurier, proef chocola, kaneel...je kunt er bijna in bijten, zo vol is die wijn!

[14-03-09] henschke.jpg
Niet alle wijnen worden in het proeflokaal opengetrokken. Maar voor de gast uit Nederland wordt toch de Cyril Henschke tevoorschijn gehaald, een blend van cabernet sauvignon en een beetje merlot, ter nagedachtenis aan de vader van Steven. Blij dat ik niet bescheiden heb tegengesputterd: wat een geweldige, iets kruidige, naar eucalyptus en kaneel geurende, maar vooral elegante wijn. Het stel naast me, op huwelijksreis in de wijnregio, is verrukt van de speciale behandeling en brengt een toost op me uit.

©RdL
maart 2009