« Provence: onweerstaanbaar

CHENIN: DE ALLESKUNNER VAN DE LOIRE

1

sep

2019

Loirewijn, die is wit en heel fris. Toch? Natuurlijk, Sancerre, Menetou-Salon zijn beroemde namen van delicate, lichte wijnen. Maar naast sauvignon blanc met z’n groenige citrusgeur is er een andere witte druif die misschien wel veel meer te bieden heeft. Plan je volgende reisje langs de rivier de Loire rond deze verrassende alleskunner: chenin blanc.

Voor chenin, zoals ie terplekke meestal wordt genoemd (de benaming pineau de la Loire kom je ook tegen), moeten we in het middendeel zijn van de Loireregio die van Orléans tot aan de Atlantische kust ruim 350 kilometer lang is. Grofweg tussen Tours en Angers zijn wijnmakers bezeten van een druif die zowel expressieve als zachte droge wijnen oplevert, fantastische zoete dessertwijnen en, allerfeestelijkst: heerlijke bubbels! [02-10-19] loire_en_druivenstokken_herfst_600__copyright_interloire_stevens_fremont.jpgDe vallei van Frankrijks langste rivier, die in het voorjaar oostelijk nog zandbanken vertoont maar westelijker weelderig stroomt, is groen en vruchtbaar: men houdt zich hier al lang bezig met groente-, fruit- en bloementeelt. Tussen oude steden als Orléans, Blois en Angers met romaanse en gothische bouwwerken verrees vanaf de zestiende eeuw het ene na het andere renaissancekasteel met strak ontworpen Franse tuinen.
Wie van geschiedenis houdt, kan wandelend, fietsend, treinend of met de auto zelf zien hoe onweerstaanbaar het zacht glooiende landschap met z’n bescheiden wijngaarden al eeuwen moet zijn.

Toch kom je dikdoenerij in Loire niet tegen. Wijndomeinen zijn bescheiden van omvang, en makers lijken er vrede mee te hebben dat hun cheninwijnen niet wereldberoemd zijn. Wat er zo bijzonder is aan chenin? De lokale ster met z’n tonen van rijp wit fruit (appel, peer) en soms wat honing heeft veel frisheid en goede zuren: als wijnmaker kun je er alle kanten mee op.

Onder een wirwar van herkomstbenamingen kom je droog wit (bijvoorbeeld Anjou, Saumur, Chinon) tegen, verfijnde dessertwijnen gemaakt van druiven die zijn aangetast door edelrot (Côteaux du Layon, Bonnezeaux) en daartussenin wijnen met slechts een tikje zoet (Vouvray). Hedendaagse wijndrinkers mogen dan naar droog neigen, zo’n demi-sec of moelleux is een belevenis naast kazen als reblochon, gruyère of saint-marcellin.
[02-10-19] wijngaard_savennieres_600__copyright_interloire_philippe_caharel.jpgHet leukst zijn misschien wel de vrolijk bubbelende wijnen van de streek die ofwel deels (Crémant de Loire, Saumur mousseux) ofwel helemaal (Vouvray) van chenin blanc worden gemaakt. Net als in de Champagnestreek zijn wijnmakers hier gezegend met ondergrondse gangen, waar vanaf de 15e eeuw bouwmateriaal werd uitgehouwen. De gangen - donker, koel en redelijk vochtig - zijn de perfecte plek om wijn in alle rust bubbels te laten ontwikkelen (ook champignonkwekers maken er slim gebruik van).

Deze crémants hebben lekkere geuren als rijpe appel, acacia en bloesem; zijn ze gerijpter dan kun je honing, zoet deeg en bijenwas tegenkomen. En in iedere wijn vind je die aangename frisheid. Dat is de kracht van chenin, een levendige, veelzijdige druif die wijnliefhebbers vrijwel altijd verrast.

Meer over Loire & chenin

In de hele Loirevallei kun je bij zo’n 350 wijnproducenten op bezoek om te proeven. Waar te beginnen? In winkel en wijnbar Double V (Saumur) vind je een fijne selectie van Loirewijnen. Zowel Angers als Tours hebben een maison des vins, waar je veel lokaals kunt ontdekken.
De coöperaties Cave de Grenelle (Saumur) en Cave de Vouvray (Vouvray) hebben beide een winkel met proefruimte en bieden rondleidingen aan door de ondergrondse gangen waar de flessen crémant hoog liggen opgestapeld.

[02-10-19] domaine_du_closel__evelyne_de_pontbriand_400.jpgLiefhebbers likkebaarden bij de naam Savennières, een kleine appellatie net ten zuidwesten van Angers, waar de schistbodemvoortreffelijk mineralige, hartige, expressieve cheninwijnen voortbrengt. De meeste wijngaarden hier worden biologisch bewerkt en hebben lage opbrengsten. Domaine du Closel wordt bestierd door de gedreven Evelyne de Pontbriand, die zich op haar historische familiedomein niet alleen bekommert om haar druiven maar ook om vogels, insecten, bomen, kortom biodiversiteit.

Ook het jonge Domaine FL, met hipster inrichting ogenschijnlijk haar tegenpool, heeft een indrukwekkende reeks wijnen die ieder van net een ander wijngaardje afkomstig zijn. Met goede Savennières, die makkelijk járen kan ouderen, heb je iets onvergelijkbaars in het glas.

Tuffeau is de lokale naam voor de kalksteen die al eeuwen dient als materiaal voor veel gebouwen in de streek. Een mooi voorbeeld is het robuuste Château de Saumur dat hoog boven het wijnstadje uittorent en een mooi uitzicht biedt op rivier en omgeving.

Lekker slapen tussen de druiven? Het recent gerenoveerde landhuis Domaine de la Soucherie (Beaulieu-sur-Layon) heeft tussen de wijngaarden stijlvol ingerichte gastenkamers. Het domein produceert bovendien uitstekend gemaakte, slanke cheninwijnen die je in de kelder kunt proeven.

Zijn Loirewijnen gemaakt van chenin al een genot vanwege hun smaak, de gemiddelde prijzen maken ze nog aantrekkelijker. Goede droge wijnen vind je al voor rond een tientje, voor fijne crémants hoef je niet meer dan vijftien euro te betalen. Savennières van goede kwaliteit is iets duurder: geef daar € 20,- of meer voor uit.

De website www.vinsvaldeloire.fr heeft veel handige informatie over Loire-wijn, kelders die je kunt bezoeken en mooie wijnroutes door de regio.


© RdL
Leven in Frankrijk
herfst 2019