« Provence: onweerstaanbaar

THE FRONT RUNNER ****

7

mrt

2019

Toen Gary Hart voor de Democratische Partij meedeed aan de voorrondes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1988, had hij de wind in de rug. Jong, aantrekkelijk, bevlogen: daar zat liberaal Amerika op te wachten. Toen kwamen de verhalen over een buitenechtelijke affaire. ‘The Front Runner’, een reconstructie van Harts politieke neergang, maakt mooi duidelijk hoe deze episode een veranderende tijdgeest symboliseert.

De Australische Jackman speelt Hart als een hoogbegaafd politiek dier, in staat om complexe zaken aan kiezers uit te leggen. Zijn persoonlijke leven? Niet interessant. Morrend poseert hij met echtgenote, kinderen en hondje voor fotografen die zo graag de mens achter de politicus zien. [08-03-19] front_runner.jpgHet zijn de jaren tachtig. In krantenredactiezalen en campagnekantoren vinden verhitte discussies én alledaagse gesprekjes plaats in walmen van sigarettenrook. Regisseur Jason Reitman, die zijn film baseerde op het boek ‘All The Truth is Out’ van Matt Bai, zit er met beweeglijk camerawerk middenin. Binnen de kortste keren ben je de hektische dynamiek van politieke campagnes binnengezogen.

Een overspelige politicus, is dat nieuws? Een generatie eerder niet, zo herinneren zich deze doorgewinterde mannen – aan tafel een enkele vrouw. Hart lijkt oprecht verbaasd over de publieke wervelwind die ontstaat over de ‘blondine’, en de verantwoording die hij daarover lijkt te moeten afleggen. ‘The Front Runner’ zoomt in op een tijd waarin de verhoudingen tussen media en politiek veranderde.

Reitman, die eerder heerlijk slimme films als ‘Juno’ en ‘Thank You For Smoking’ maakte, is gefascineerd door intelligentie, nuance en mentale eigengereidheid. De maîtresse verweert zich tegen haar bimbo-imago. Harts echtgenote vraagt zich hardop af of ze zich vernederd moet voelen. Dat maakt zij zelf wel uit. Het zijn krachtige momenten van moreel zoekwerk, in plaats van makkelijk oordelen.

Uiteindelijk ligt de sympathie van de filmmaker bij de politicus als feilbaar mens. Wanneer Hart afstand doet van zijn kandidatuur zegt hij: ‘sommige dingen zijn wel interessant, maar niet belangrijk’. Onze huidige hang naar transparantie is niet altijd winst, wil Reitman maar zeggen.

The Front Runner
Regie: Jason Reitman
Met Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K Simmons


© RdL
Trouw
7 maart 2019