« Rhône: Domaine BoissonnetOp stap in de Rhône »

RHôNE: M. CHAPOUTIER

21

apr

2016

De naam zie je overal in het landschap. In de tijd dat de treinlijnen door het Rhônedal werden aangelegd, kwamen lokale wijnproducenten op slimme marketingideeën: metershoge naamborden op de steile hellingen, tussen de druivenstokken. Hadden de langsglijdende reizigers wat te zien.

Chapoutier, met tien miljoen flessen jaarlijks een van de grootste spelers in de regio, weet wel hoe je naamsbekendheid opbouwt. Gelukkig staat de naam synoniem voor kwaliteit. [27-06-16] chapoutier_helling.jpg Het bedrijf, opgericht in 1808, kreeg in 1990 onder leiding van Michel Chapoutier een radicale wending. Wijn, zeker in Frankrijk met z’n appellatie-systeem, draait om terroir, om herleidbaarheid, vindt Chapoutier, en biodynamisch werken is de logische volgende stap.

In 1990 had ‘bd’ nog niet de groentrendy klank die het nu heeft, maar Chapoutier was overtuigd: veel aandacht in en voor de wijngaard, en wijnen die niet zijn gemaakt in een huisstijl, maar iets zeggen over hun afkomst.

Opmerkelijk - en ogenschijnlijk tegenstrijdig - hoe het bedrijf inmiddels de wijnproduktie inmiddels heeft uitgebreid naar Roussillon, Portugal en zelfs Australië. Maar ook ver weg lijkt het om specifieke plekken te gaan (in Australië maakt Chapoutier wijn in Victora’s Heathcote en Beechworth).

[27-06-16] chapoutier_bloemetjes.jpgDe Franse wijnen van Chapoutier worden gemaakt op één lokatie: in Tain, aan de voet van de Hermitage, de granietheuvel die door het stromende water van de Rhône gescheiden is geraakt van de stenige helingen op de westoever.

De Franse wijnwetten verbieden dat eigenlijk, gesleep met fruit van de ene naar de andere AOC. Maar Chapoutier heeft speciale toestemming gekregen om druiven uit de noordelijker Côte Rôtie en flink zuidelijker gelegen Châteauneuf du Pape en Luberon naar Tain te vervoeren.

Met Damien Agnel, een jonge ‘conseiller en vins’ van Chapoutier loop ik door de wijngaarden op de lagere delen van de Hermitage: kortgehouden druivenstokken op stenige, kiezelige grond. Veel graniet, dat de bodem koeler houdt dan de ronde keien in Chateauneuf.

Tussen de rijen wemelt het van de voorjaarsbloemetjes. Een paard trekt een ploeg voort om de bodem wat los te maken. Op de vermaarde heuvel is Chapoutier de grootste producent, andere grote producenten hier zijn Jaboulet en de coöperatie Cave de Tain.
[27-06-16] chapoutier_hermitage_bd.jpgVan deze veelal kleine percelen maakt Chapoutier prachtige wijnen, zo proef ik even later. In de ontvangstruimte schenkt Agnel van alles voor me in, en eerlijk gezegd proef ik in vrijwel ieder glas, van instapniveau to top, vrolijke spanning, diepgang, frisheid. Er is geen saai moment bij.

Domaine des Granges de Mirabel 2015
viognier van IGP Ardèche, wijngaarden met vulkanische grond, nabij Montémilar
Toegankelijk fruitig, easygoing maar niet te dik: juist elegant, fris, met fijn zuur. Erg lekker glas.

Condrieu Invitare 2014
viognier gerijpt op grote vaten, geen malolactische vergisting.
Honing en abrikoos in de geur, de smaak is met geel rijp fruit en een vrolijk beginprikkeltje slanker dan je zou denken. Jong, rond, mooi.

Les Meysonniers 2015
marsanne van Crozes-Hermitage
Best een stevige wijn met zachte zuren; niet eens zo fruitig, eerder hartig en erg sappig. Toegankelijk door die sappigheid, en toch geen ‘makkelijke’ wijn: precies wat ik zo lekker vind aan marsanne.

Les Granilites 2014
marsanne van St Joseph
Romige, ronde geur, gedroogd geel fruit; honing, zwoel fruit, vijgen. Toegankelijk rond en zacht.

Les Meysonniers 2014
syrah van Crozes-Hermitage, klein deel op nieuw hout gerijpt, wijngaard op redelijk vlakke, zachte grond
Wat lichtgekleurd, pittige en toch zachte syrah, zacht fris rood fruit, pittig zuren naar het einde.

Les Granilites 2014
syrah van St Joseph, steile hellingen met veel graniet in de bodem
Donkerder van kleur, donker rood fruit in de geur, ‘koel’ en breed van smaak met volrijp fruit en fijne zuren.

Les Arènes 2013
syrah, Cornas, wijngaard in een ‘arena’ die veel zon vangt: hitte + arme bodem.
Donker rijp fruit in de geur, ceder, kruidigheid; een mond vol rijp donker sap, breed en stevig, en toch al erg zacht. Tjonge, wat fijn.
[27-06-16] chapoutier_labels.jpg
Monier de la Sizeranne 2011
syrah van de Hermitage, verschillende bodemsoorten
De geur is een feestelijke mix van chocolade, tabak en kruidigheid; in de smaak kruidig zwart rijp zacht fruit, krachtig en erg zacht, met frisse randen, naar het einde. Heerlijke wijn.

Les Greffieux 2012
syrah van laag gelegen single vineyard op de Hermitage, ‘Ermitage’ genoemd Lichte rokerigheid en stoffigheid in de geur; bosbessig donker fruit met zacht zuur, erg zacht.

Le Méal 2012
syrah van single vineyard halverwege de helling op de Hermitage, in de bodem veel keien.
Alleen al in de geur warm, in de smaak zet zich de zwoelte voort: breed, rijp zwart fruit, bittere choclade naar het eind. Dik, zwoel en toch zeer gracieus.

[27-06-16] chapoutier_auto.jpg

M. Chapoutier
18, Avenue du Dr Paul Durand BP 38
26601 Tain Cedex
+33 04 75 089261© RdL
21 april 2016