« Rhône: Domaine GérardRhône: Domaine Boissonnet »

RHôNE: VIDAL-FLEURY

19

apr

2016

Een van de charmes van de noordelijke Rhône is dat veel wijnen worden gemaakt door kleine producenten: bedrijven die al generaties in de familie zijn.
Met een produktie van een miljoen flessen per jaar, uit negentien verschillende appellations in de Rhône-streek, is daarentegen Vidal-Fleury een grote speler.

‘Ik hou van tannines, ze geven wijn persoonlijkheid’, zegt Guy Sarton du Jonchay, na omzwervingen in de nieuwe wijnwereld sinds 2000 de wijnmaker van het oudste bedrijf van de noordelijke Rhône (sinds 1781).

[27-06-16] vidal_fleury_label.jpgHij zegt het terwijl we door de immense opslag lopen: de ruimte werd in 2008 gebouwd, nodig voor de wijnen die hij graag jarenlang thuis houdt voordat ze de markt opgaan.
Zeventig procent van de wijn gaat naar het buitenland. Zijn Côtes du Rhône mag pas na twee jaar vertrekken, Côte-Rôtie moet minimaal vier jaar binnen blijven.

‘Tijd, dat is het beste wat je wijn kunt bieden om structuur te krijgen. Ik extraheer zoveel mogelijk tannine en kleur, daarna laat ik de wijnen met gistresten en al lang rusten. Die gistresten vormen een conserveringsmiddel, dat betekent dat je minder sulfiet hoeft te gebruiken.’

Sarton du Jonchay maakt graag gebruik van de lokale traditie om de [27-06-16] vidal_fleury_wapen.jpgstevige tannines van syrah te verzachten met viognier, de witte stervan de streek, die molligheid en een fijn aroma geeft. De druiven worden tegelijkertijd geplukt en samen vergist: tegen die tijd is viognier vaak overrijp.

In een ondergrondse, koele ruimte heeft de wijnmaker een rijtje flessen klaargezet , en eerlijk gezegd ben ik over alle wijnen enthousiast: stevig, compact, karaktervol.

2014 Condrieu
Verleidelijk geel rijp fruit in geur en smaak: perzik, frisse abrikoos en een klein beetje amandel op de achtergrond: jong, maar overtuigend.

2013 Crozes-Hermitage
Mooi soepel fruit in de geur, in de smaak veel rijp rood fruit; stevig en toch al aardig toegankelijk

2010 Hermitage
Ach, wat een heerlijke laurierdrop-geur; de smaak is stevig, een tikje boers met ruwe randjes. ‘Een heel goed jaar’ zegt de wijnmaker. Ik geloof hem meteen. Idealiter zou ik de wijn nog even laten liggen.

2010 Côte-Rôtie Côte Blonde
Een bedeesd geurende wijn, met een beetje moeite haal ik er wat viooltjes en witte bonen in blik uit. Maar wat een fijn voluptueuze smaak, zelf de hardere randjes vind ik fijn.
‘12% viognier zit erin’, licht Sarton du Jonchay toe. ‘Tot 20% is toegestaan, en mijn tanninerijke wijnen kunnen we wat rondingen gebruiken. Toch ligt mijn grens bij 15%. Daarboven verlies je concentratie, vind ik.’

2013 Côtes du Rhône
Dit sappige glas heeft 65% grenache en dat proef je: veel vrolijk rood fruit, zonder dat het te makkelijk wordt. Zelfs in deze wijn zijn de randjes nog spannend ruw.

Ik begin de hand van de wijnmaker te herkennen. [27-06-16] vidal_fleury_gebouw.jpg

Vidal-Fleury
48 Route de Lyon
69420 Tupin et Semons
+33 04 74 561018
www.vidal-fleury.com© RdL
19 april 2016