« Rem's Row in Afrika - deel 2Rhône: Vidal-Fleury »

RHôNE: DOMAINE GéRARD

19

apr

2016

Het leuke van de naam van de maker op een etiket is dat je precies weet wie er met zn handen in je wijn heeft gezeten.
De keerzijde: om de zoveel tijd moet alles weer anders. Op de etiketten staat nog ‘François Gérard’, maar in werkelijkheid gaat zoon Xavier sinds 2013 over de produktie - zo’n 35.000 flessen per jaar - van Domaine Gérard.

Het is overigens ma Gérard die opendoet en me het fraaie uitzicht laat zien waarmee de wijnmaker is opgegroeid. Het wijndomein is te bereiken via een weggetje dat vanuit het plaatsje Condrieu rap omhoog slingert: Côte Chatillon heet het hier. Net achter het huis kijk je neer op de steile wijngaarden vol kort gehouden viognierstokken. Daarachter, lager in het dal, stroomt de Rhône in een bocht voorbij.

In de kelder schenkt moeder alvast 2014 Condrieu Côte Chatillon voor me in, een lekker romige, zachte wijn met vlezig rijp geel fruit. Even later komt hijgend de wijnmaker zelf binnen. Misverstand rond het afgesproken tijdstip. [27-06-16] gerard_xavier.jpgXavier Gérard, een goedlachse middertiger met rossig baardhaar, laat me zijn werkplek zien: een compacte kelder waar hij alles in zijn eentje kan bestieren.

Zijn administratie is publiek materiaal voor de bezoeker: op de vaten houdt Gérard met krijt bij hoe z’n wijnen zich ontwikkelen. ‘Sneller dan papier’, zegt hij schouderophalend.

[27-06-16] gerard_vat.jpgRechtstreeks vanuit vat laat hij een en ander proeven: 2015 Cote-Rotie: piepjong en strak, donker fruit. 2014 is al iets ronder, de tannineranden iets zachter.
Donkere wijn met een stevige structuur, maar niet ontoegankelijk. Gérard beheerst zich bij de extractie, en viognier voegt hij tot slechts zo’n tien procent toe.

Gérard werkte in Zuid-Afrika, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland en wist dat hij wilde terugkeren naar de Rhône: naar de kleinschaligheid en handmatigheid van wijnproduktie in de vallei, naar de rust van het gebied. En naar het kleine familiebedrijf dat wat hem betreft wel mag uitbreiden: Gérard heeft plannen om op de plek waar nu zijn huis staat, midden in het dorp, een nieuwe produktiekelder te bouwen.

We proeven verder, nu uit fles. 2013 Condrieu Côte Chatillon vind ik nog mooier dan ‘14: fijne geur van honing en sinaasappelschil, zachte romige smaak met spannend zwoel geel zomerfruit aan het begin, en naar de afdronk meer verfijning en kruidigheid, kamille. Echt een mooie wijn.

[27-06-16] gerard_1989.jpgGerard schenkt een persoonlijk project in: 2013 gamay La Montée des Autriciens. Van een wijngaard aan de overkant van de rivier maakt hij er slechts zo’n 3000 flessen vin de France van. Een wijn vol vrolijk rood fruit, maar met levendige tannines en wat rokerigheid: spannender dan veel Beaujolais.

De wijnmaker staat er tenslotte op nog een persoonlijk kelderschatje te openen: 1989 Côte Rôtie, gemaakt door vader François in diens tiende produktiejaar. Het jaren tachtig-etiket, met het berghuisje dat in de Gérard-wijngaarden staat, vind ik ronduit charmant.
De wijn is voor een 27-jarige opmerkelijk fris en levendig, hoewel een muf randje niet valt te ontkennen.

Erg mooie wijnen. Hoog tijd voor een andere naam op het etiket.

Domaine Gérard
9, Côte Chatillon
69420 Condrieu
04 74 878864© RdL
19 april 2016