« Rhône: Vidal-FleuryRhône: M. Chapoutier »

RHôNE: DOMAINE BOISSONNET

20

apr

2016

Heel veel leuker dan bij Domaine Boissonnet kan een bezoek aan een wijnbedrijf wat mij betreft niet worden: bescheiden presentatie, puike wijn.

De proefkelder midden in het plaatsje Serrières, op de westoever van de Rhône, getuigt van hartveroverende pretentieloosheid: van [27-06-16] boissonnet_gevel.jpgoude mandpersen zijn schenktafels gemaakt, aan de muren hangen foto’s van de familie Boissonnet in de wijngaarden, en dat is het dan wel zo’n beetje.

Wijnmaker Frédéric Boissonnet, een dikbuikige man die geen woord over de grens spreekt en uberhaupt misschien niet zo van koetjes en kalfjes houdt, haalt flessen tevoorschijn en schenkt in. Sinds 1990 is hij de wijnmaker van het bedrijf dat al in de 17e eeuw begon en zo’n 30.000 flessen per jaar produceert.2014 Condrieu
Oef, een tikje kruidigheid, spiciness en fijne zuren: een mooi slanke Condrieu met kamille in de afdronk. Fijn!

2014 St Joseph
Deze 100% syrah ruikt naar aardbeienjam en jubelt ook in de smaak van rijp rood fruit. Prettige zuren en zachte tannines zorgen voor ruggegraat.

2014 Bélive
100% syrah van een wijngaard met oudere stokken (25-45 jaar). Bramenjam dit keer, in de geur. Het frisse zuur valt op, tegenover donker rood rijp fruit dat vooral heel zacht is.

[27-06-16] boissonnet_frederic.jpgNu wil Boissonnet de dieper gelegen kelders laten zien, niet al te grote ruimtes waar zijn wijnen netjes opgesteld liggen te ouderen.
Hij wijst op een steen in de muur, op ooghoogte: zo hoog kwam de rivier in 1896. Quel horreur.

Uit vat proeven we 2015 St Joseph: stevig van structuur, toch al opvallend zacht.

In 1993 werd het werkterrein onder de grond spontaan uitgebreid, toen een been van Boissonnet senior, André, tijdens het tuinieren in een gat verdween. Het leidde naar een oude kelder waar de familie geen weet van had. Mooi: extra ruimte voor vaten mét wat daglicht.

Eenmaal weer boven vindt de wijnmaker dat we 2014 Condrieu moeten terugproeven, ‘interessant, na de rode wijnen’.
Dat heeft hij vaker gedaan: de wijn die ik daarnet al zo mooi karaktervol vond, heeft nu nog meer te bieden. Amandel en marsepein in de geur, het fruit is rijker, met abrikoos en notigheid. De kruidigheid, het mooiste aspect van de wijn, is gelukkig gebleven.

In mijn beste Frans vraag ik Frédéric of hij misschien een oudere versie wil laten proeven. O jawel hoor. De wijnmaker stommelt wat rond, opent dozen en komt terug met 2010 Condrieu.
Ja! Een zweem jodium in de geur, en veldbloemen zoals kamille. Honing kom ik ook tegen, maar opnieuw valt me vooral de elegantie en slankheid van de wijn op, en de hartige kruidigheid die deze wijn nog meer heeft dan de jongere versie.

[27-06-16] boissonnet_rem_in_kelder.jpgJammer dat ik verder moet. Al ‘troost’ koop ik de 2010 Condrieu, om thuis nog verder te ouderen.


Domaine Boissonnet
Rue de la Voût
07340 Serrières
04 75 34079
www.domaineboissonnet.com


© RdL
20 april 2016