« Sterren stralenTwee Mouton Rothschild, graag »

PLAIMONT AVEC PLAISIR!

1

feb

2016

In de raadszaal van het historische stadhuis van Gouda, waar vroeger druk werd gedebatteerd, zit op een winterse ochtend een flink gezelschap in alle stilte wijnen te proeven. De helft van de mensen draagt een alpinopet.
Dit is L’Assemblage du Faîte de Saint Mont, de verkiezing van de beste wijn die de Franse producent Plaimont binnenkort op de markt brengt.

Saint Mont: bij die naam gaan niet meteen alle bellen rinkelen, wel? Het is de naam van een kleine appellatie in de Franse Sud Ouest, een gebied dat in z’n geheel nog wel eens over het hoofd wordt gezien. [09-03-16] foto_blog_jan_2016_le_faite_ii_klein.jpgToch weet iedereen die wel eens Madiran of de witte blend met de geweldige naam Pacherenc du Vic-Bilh heeft geproefd, dat de regio aan de voet van Franse Pyreneeën veel spannends te bieden heeft.

Coöperatie Plaimont (achthonderd leden) maakt er wijnen van zulke honkvaste druiven als gros en petit manseng, pinenc, arrufiac, tannat en petit courbu. Geen wereldreizigers, wel karaktervolle – en oude – druivenrassen. Van zulke druiven zijn de vijf witte (uit 2015) en vijf rode (2014) blends gemaakt die we mogen proeven – hoewel we niet weten wat in welk glas zit.

Plaimont heeft de charmante gewoonte om jaarlijks mensen van buiten, zoals sommeliers en wijnschrijvers, mee te laten beslissen over het paradepaardje, Le Faîte.

Dit jaar is de oprichter van DGS Wijn, Pim Nolen, de gelukkige. De Nederlander, aanleiding om het hele evenement voor de eerste keer in negentien jaar naar het buitenland te verplaatsen (wat al die alpino’s op Hollandse bodem verklaart), zit achter de voorzitterstafel. Naast hem – met pet – voormalig Plaimont directeur en aanjager van de kwaliteitsomslag in zijn regio, André Dubosc. De stem van deze twee glunderende mannen, al dertig jaar bevriend, telt even zwaar als het hele gezelschap in de zaal bij elkaar.

We proeven. En proeven. Ja, ze zijn verschillend, de intens donkerrode en goudgele wijnen. De rode serie blinkt uit in tannines en vrolijk donker fruit. De mooiste rode (75% tannat, 15% pinenc, 10% cabernet sauvignon) is stevig rond, met zachte kruidigheid, wat chocolade en fijne zuren.
De witte reeks is een toonbeeld van levendig, jubelend rijp geel fruit. De lekkerste is romig rond, met fris zuur en heerlijk peperige bitters: 80% gros manseng, 10% petit courbu, 10% arrufiac, de wijn heeft geen hout gezien.

Leuk dat ik me kan vinden in de winnaars, maar alle wijnen vind ik goed. En zo herontdek ik op deze eigenaardige lokatie - notabene in mijn geboortestad! - wijnen die ik niet vaak genoeg proef. Ik verheug me al op de witte Le Faite, mét een stukje oude Goudse kaas. [09-03-16] foto_blog_jan_2016_le_faite_klein.jpg


© RdL
Wijninstituut blog
januari 2016