« MachowijnPlaimont avec plaisir! »

STERREN STRALEN

15

dec

2015

In de donkerste tijd van het jaar regent het sterren. De Michelinsterren zijn weer verdeeld, top 10-lijstjes vliegen je om de oren en ook in de wijnwereld wordt met onderscheidingen de balans van het afgelopen jaar opgemaakt.

Zo verscheen onlangs de nieuwe Platter’s, de wijnjaargids van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Heerlijk, dat soort gidsen. Voor niet-[30-12-15] foto_blog_dec_2015_platters_klein.jpgingewijden zijn ze dodelijk saai natuurlijk, maar voor wie weet wat ie zoekt is 600+ pagina’s opsommingen en beoordelingen van wijnbedrijven geweldig (natuurlijk is er ook een app, ‘Platters in your pocket’, maar lekker bladeren is er dan niet bij).

Ter gelegenheid van de nieuwe, zesendertigste, editie organiseerde Wines of South Africa (WoSA) een proeverij van de wijnen die met het hoogst haalbare werden beloond: vijf sterren.

Leuk natuurlijk, al die lof, maar vooral interessant: welke soort wijnen wordt door het Platter’s proefpanel zoal gewaardeerd?

Nou, pinotage, dé druif van Zuid-Afrika, levert een teleurstellend aantal vijf sterren-winnaars op: vier.

Red blends daarentegen wel zeventien. Zoals bijvoorbeeld de Winery of Good Hope Radford Dale Black Rock 2013, gemaakt van syrah, cinsault, carignan, mourvèdre, grenache en wat viognier: een heerlijk donkere, jubelende wijn met pittig zuur.

Ook opvallend veel chardonnay-vermeldingen (elf). Van de druif die zich bijna overal ter wereld thuis voelt weten Zuid-Afrikanen vooral in de wat koelere gebieden mooie wijn te maken die vandaag de dag eerder fruitig dan zwaar houtgelagerd is.

Het leukst zijn misschien wel de enige-in-hun-categorie-wijnen. The Gris 2014 bijvoorbeeld, van Andrea Mullineux. Sémillon gris is een mutatie van de gewone sémillon en komt alleen (maar lang niet altijd) bij oudere druivenstokken voor. Mullineux maakt er een spannende, frisse wijn van met zachte noot-achtige bitters. [30-12-15] foto_blog_dec_2015_wijnen_wit_klein.jpg
En wijnen gemaakt van druiven die elders vaak een beetje voor lief worden genomen, maar in Zuid-Afrika in het zonnetje worden gezet.
Zoals roussanne. Komt die druif in de Rhône vaak in blends terecht, in de piepjonge Whole Bunch Roussanne 2015 van Bellingham speelt ie een solo: met z’n zacht rozige geur en stevige, droge, iets ziltige smaak is dit een eetwijn met persoonlijkheid.

Vijf sterren, dat klinkt natuurlijk lekker prestigieus, maar belangrijker: ze laten zien dat er in Zuid-Afrika op hoog niveau mooie experimenten gaande zijn.


© RdL
Blog Wijninstituut
december 2015