« Mystery wijnMachowijn »

HERFST? GIGONDAS!

15

okt

2015

Ik ben geen seizoensdrinker. Het mag zwoel zomeren, er mag sneeuw vallen: wit drink ik het hele jaar door. Rood trouwens ook. Het wordt niet snel te warm voor rood, wel? Ga dat in Spanje of Zuid-Frankrijk maar eens uitleggen.

Maar toch, de herfst is anders. De overgang van warm naar koud vraagt om iets speciaals. Afscheid nemen van het buitenleven, op zoek moeten naar sokken en handschoenen: ieder jaar weer stemt dat tot een melancholie die om troostwijn vraagt. Een wijn die zelf ook een beetje twijfelt tussen warm en koel, licht en zwaar. Er zijn weinig wijnen die me juist in dit jaargetijde blijer maken dan Gigondas.

[30-12-15] foto_blog_okt_2015_gigondas_fles_klein.jpgGigondas, uit de zuidelijke Rhône, bestaat voor het grootste deel uit grenache, een nogal lieflijke druif met ronde trekken. Dan te bedenken dat grenache vaak groeit aan stoere gobelet-stokken, of bush vines: knoestige losstaande struiken die zonder palen en bedrading hun eigen weg wel vinden. Taaie planten die als rebellen in het veld staan.

En toch leveren hun druifjes meestal levendig fruitige wijnen op. Het mooie is dat je er tegelijkertijd de warmte van Zuid-Frankrijk in proeft. Rijpe tannines en die onweerstaanbare kruidigheid. Een goede Gigondas heeft het allemaal: de lichtheid van het bestaan en de doorleefdheid van een lange zomer.

De zomerzon komt voorlopig niet terug, het is niet anders. Mijn handschoenen heb ik inmiddels gevonden. Dan ga ik nu maar eens paddestoelenrisotto maken.


© RdL
Blog Wijninstituut
oktober 2015