« AH: nieuwe look, nieuwe wijnenChampagne: altijd een excuus voor bubbels »

AH: GOUWE OUWE ELZAS

15

jul

2014

Wijn uit glazen met groene voeten: als kind van de jaren zeventig zag ik ineens alle volwassenen ermee. Je ziet de glazen nog steeds in de Elzas zelf, waar ze een lekker oubollige combinatie vormen met de schattige vakwerkhuisjes vol geraniums waar toeristen zo graag voor komen. Hip & happening kun je de lieflijke regio in noordoostelijk Frankrijk, achter de Vogezen, misschien niet noemen. Maar wat is er mis met klassiek, elegant en betrouwbaar? Zes witte wijnen in ranke Elzas-flessen.

Cave de Beblenheim riesling 2012
Riesling is een graag geziene druif in dit gebied, net als aan de overkant van de Duitse grens, die in de loop van de geschiedenis meerdere keren is verlegd.

Met riesling kun je wat betreft smaak en prijsklasse nogal wat kanten op; deze wijn van coöperatie Cave de Beblenheim pretendeert niets meer te zijn dan lichtvoetig en vrolijk. Appelig van geur, mollig en zacht, en een frisse afdronk.
Oké, oké, naar mijn smaak is het fruit net iets te zoet. En toch, voor deze prijs: een schat van een wijn.
Wit: fris & fruitig
€ 5,69


Cave de Beblenheim pinot gris 2012
Een zacht kruidige, zwoele geur van rijp geel fruit (banaan, mango), en een wat mollige, romige smaak met nog meer zoet fruit en kruidigheid. Gewoonlijk zou me dit allemaal een beetje teveel zoet fruit van het goede worden. Maar ik schenk de wijn naast een pittige curry en guess what: daar valt ie perfect op z’n plek. De pinot gris met z’n ronde gewicht blijft stevig overeind naast de pepertjes, kruiden en broccoli. Een dankbare combinatie.
Wit: vol
€ 6,59


Zinck pinot blanc 2013
Ik heb veel vlakke, saaie pinot blancs geproefd, dus ik moet altijd een beetje zin ‘maken’ voor deze druif. Is dit even een leuke meevaller! Een aromatische wijn, denk aan rijpe peer en zoete appel, en toch ook prikkelend fris. Complex is het woord misschien niet, maar wat een energieke, vrolijke wijn.
Wit: vol
€ 8,99


Zinck muscat 2013
Maffe druif, de muscat. Je ruikt en proeft altijd, tja, druiven. Muskaatdruiven. Het leuke van deze wijn is dat ie twee gezichten heeft: de smaak begint rond, zwoel en zelfs geparfumeerd, met zacht geel fruit (perzik), en wordt in je mond dan strakker, droog en zelfs een beetje hartig. Lekker pittig.
Ik had ‘m bij eten moeten schenken, ik stel me een fijne combinatie voor met geroosterde amandelen, Goudse kaas of groenten uit de wok.
Wit: vol
€ 8,99


Kuentz-Bas pinot blanc Tradition 2013
Een vriendelijke ronde wijn met wat citrus en goudreinet in de geur, en zacht fruit in de smaak, die naar het einde lekker fris wordt. Zoet en zuur in balans. Prima wijn, zeker voor dit geld. Maar: mag van mij net iets spannender. Als ik moest kiezen zou ik de pinot blanc van Zinck nemen.
Wit: vol
€ 7,99


Kuentz-Bas pinot gris Tradition 2013
Een zwoele, aromatische wijn. Ik ruik honing, rijpe meloen, een beetje zuivel, en proef zachte kruiden (een hint van kruidnagel?). Mollig, rond en zacht, en complexer dan die van Cave de Beblenheim. Om zo te drinken vind ik het allemaal een beetje teveel, maar bij Thais eten of gerookte forel… yam!
Wit: vol
€ 8,99


N.B. Ik heb deze wijnen toegestuurd gekregen, maar word niet betaald om erover te schrijven.© RdL
15 juli 2014