« Zuid-Afrika: 20 jaar democratie & wijnAH: gouwe ouwe Elzas »

AH: NIEUWE LOOK, NIEUWE WIJNEN

9

jul

2014

Wijn neerzetten op smaak; andere ketens deden het al, nu volgt Albert Heijn met een wijnschap waarin kleuren en aanduidingen als 'stevig' en 'fris & fruitig' de weg wijzen in het aanbod.
Wie graag Spaans drinkt of Chili wil ontdekken zoekt zich nu gek, maar voor de meeste mensen is dit systeem klantvriendelijk en toegankelijk. Zes deels nieuwe wijnen die je makkelijk zou moeten kunnen vinden.

Arousana Albariño 2012
De albariño/alvarinho-druif voelt zich thuis in het noordwesten van Spanje (Galicië) en het noorden van Portugal, en zou er oorspronkelijk vandaan kunnen komen. Het vuistdikke naslagwerk 'Wine Grapes' van Jances Robinson e.a. maakt melding van 200 à 300 jaar oude stokken in Galicië!
De druif levert vaak volle, toch frisse wijnen op en dat is ook het geval met deze Arousana, die een bloemige zwoele geur heeft. Ik ruik wat honing en perzik. Ook de smaak is vol, mollig, een beetje groen kruidig (venkel), naar het einde fijne, misschien iets te bescheiden zuren.
Kan geen kwaad woord bedenken, zeker niet voor deze aangename prijs.
Wit: fris & fruitig
€ 7,99


Domaine Louis Max Mercurey blanc 2012
Een klassieke witte, biologisch gemaakte Bourgogne in een lekker gek jasje: een etiket met sprookjeselementen, ontworpen door illustrator Pierre le Tan. Chardonnay op hout gerijpt, mits subtiel gedaan, kan ongelofelijk lekker zijn. Ik weet niet wat het is met deze wijn, maar ik vind ‘m erg vol, rijk en zwaar. Boterig, zwaar fruit. Ik zoek naar frisheid en zuren en vind ze niet. Massa’s mensen vinden dit heerlijk, ongetwijfeld, maar dit wordt ‘m niet voor mij.
Wit: vol
€ 16,99


Flaxbourne Sauvignon Blanc rosé 2013
Deze wijn kreeg ik ingeschonken zonder dat ik wist wat het was, en ik rook overduidelijk Nieuw-Zeelandse stuivende sauvignon blanc (gras, tomatenplant). Dat bleek te kloppen! Huh, hoe maak je rosé van een witte druif? Het etiket zwijgt. ‘Een verrassende rosé’ vindt AH zelf.
Pas na enig zoeken kom ik erachter dat er wat pinot noir is toegevoegd, voor de kleur. Kom zeg, vermeldt dat gewoon! Of: gebruik rode druiven, zoals overal in de wereld gebeurt.
De wijn smaakt overigens best: zoals gezegd stuivend, fris en easy. Typisch sauvignon blanc uit NZ. Noem het dan ook zo.
Rosé: droog
€ 6,99


Fetzer Crimson Red Bend 2010
Californisch rood kan jammig zijn, en deze rode blend van earth friendly wijnproducent Fetzer houdt dat imago graag hoog. Syrah, zinfandel, cabernet sauvignon en petit syrah vormen samen een bonte fruitige mix van rijpe kers, pruim en zoete bes. Zacht, vriendelijk, vol, fruitig, zoet: een beschuitje eronder en je hebt een zondags ontbijt. Mij te lieflijk, eerlijk gezegd. Ik mis frisheid, zuren, kracht en een bite.
Rood: stevig
€ 9,99


Fontanafredda Nebbiolo Langhe 2012
Wat een heerlijkheid. Nebbiolo, waarvan in Italiaanse documenten al sinds 1266 melding wordt gemaakt, heeft z’n thuisbasis in Piemonte. De druif is een wispelturig type dat zich lang niet overal laat neerzetten, maar eenmaal op z’n plek kan ie heerlijk delicate wijnen opleveren.
Deze lichtgekleurde wijn geurt lekker naar rode besjes en lentebos. De smaak is plezierig subtiel: witte kersen, laurierdrop, springerige zuren. Ik word heel blij van deze wijn; een lamsbout of paddestoelenrisotto denk ik er maar even bij.
Rood: stevig
€ 9,99


Château La Tulipe de la Garde 2011

Het Bordeaux supérieur paradepaardje van Ilja Gorts Château La Tulipe is een ‘limited edition’: slechts 68.247 flessen worden er van gemaakt. Echt heel krap zou ik dat aantal niet willen noemen, maar vooruit. Waar het om gaat: dit is een jubelende fruitbom mét stijl.
De wijn, met een overgroot deel merlot, trekt je met een hopeloos verleidelijke geur het glas in en krijgt je dan, één en al rond rijp rood fruit (rijpe pruimen, zwarte kersen en bessen) keihard op de knieën. Het is dat de wijn door houtrijping een pittig randje heeft gekregen en naar het einde wat zuur blootlegt, anders zou het obsceen worden. Een crowdpleaser van jewelste.
Rood: stevig
€ 11,99


N.B. Ik heb deze wijnen toegestuurd gekregen, maar word niet betaald om erover te schrijven.© RdL
9 juli 2014