« Eigen Wijn is in NederlandRiesling-bekeerling »

1200 FLESSEN

4

apr

2012

1200 flessen. Daar stonden ze dan. Tijdens de oogst van 2010 had ik in McLaren Vale, Australië een eigen wijn gemaakt. Ik werkte er een jaar voor een wijnbedrijf en dacht: leuk, een wijnprojectje voor vrienden en familie in Nederland. Een paar honderd flessen hooguit. Maar wat begon als een miniscule crowdfunding onderneming liep een beetje uit de hand. De bestellingen bleven maar komen: een dozijn! 24 flessen!

Toen ik terugverhuisde naar Amsterdam moest ik tot mijn verdriet de wijn, gemaakt van handgeplukte shiraz uit 1 rij van de wijngaard, achterlaten: die lag nog lekker te soezen op hout. Maar nu was ie in Nederland. Ik was herenigd met mijn wijnbaby. De tranen sprongen me in de ogen.

1200 flessen lijkt veel. En toen ik de dozen met veel heen en weer rijden, takelen en sjouwen tot een soort Berlijnse muur in mijn bovenwoning had opgestapeld, was ik even bang dat de honderd jaar oude vloer het zou begeven.
Maar nu is de voorraad bijna weg.

De investeerders, razend nieuwsgierig na bijna twee jaar wachten, kwamen hun dozen onmiddellijk ophalen: met fietstassen, kratjes en zelfs kampeerbussen reden ze voor om hun flessen Rem’s Row mee naar huis te nemen. En dan zijn er nog enthousiaste lezers van mijn boek die persoonlijk een fles komen kopen. En ondernemende boek- en wijnwinkels die proeverijen met mij willen organiseren.
Nog even en de muur is gevallen. Weer afscheid.

Ja, dat doet pijn. Maar het mooie is dat mijn wijnkindje overal een warm thuis vindt. Om de haverklap krijg ik berichtjes van mensen.
‘Help, de doos is bijna leeg!’
‘Lekker met kangoeroe/ zelfgemaakte ravioli/ boerenkool/ van die kleine olijfjes!’
Iemand stuurde me een foto van een fles die ze mee naar Canada had genomen. Een ander vertelde dat hij een sjoelbaktoernooi had georganiseerd met als hoofdprijs: mijn wijn.

Toen, in de bijtende Australische zon, had ik het niet voorzien, maar ik geloof dat ik met die 1200 flessen heel veel mensen blij heb gemaakt.
Wat een mooi vak, wijn maken.


© RdL
By the Grape Angel column
april 2012