« Scarpantoni: Italiaanse glimPenfolds: Grange proeven »

YALUMBA: TROTSE FAMILIE

1

aug

2010

‘Australie’s oudste familiewijnbedrijf’ is de trotse slogan van Yalumba. Terecht trots, want in de tijd dat veel andere wijnbedrijven opgingen in grote corporaties als Fosters of Constellation, hield de vijfde generatie van het in 1849 opgerichte Yalumba alles in eigen beheer. De versterkte wijnen werden uit het portfolio gehaald, erfgenamen werden uitgekocht en zo slaagde Robert Hill Smith er in de jaren negentig in het bedrijf bestuurbaar en winstgevend te houden.

Eigen eiken
Die onafhankelijkheid heeft veel voordelen, vindt hoofd produktie Andrew Murphy. Neem de eigen vatenmakerij op het Yalumba terrein. “Die zou er bij een groot concern al lang zijn uitgegooid omdat die niks oplevert. Maar dat we onze eigen vaten maken, draagt bij aan onze naam, aan ons imago van vertrouwdheid.” Bovendien, hoeveel wijnmakers kunnen ieder moment van de dag binnenlopen bij de makers van de eiken vaten waar ze hun wijnen aan toevertrouwen?

Viognier
Yalumba heeft nog een claim to fame: viognier. Al sinds begin jaren negentig, toen veel Rhône druiven in Australië nog een rariteit waren, maakt Yalumba wijn van de zwoele witte druif. Onder leiding van wijnmaakster Louisa Rose is er een [22-09-10] yalumba_3.jpgindrukwekkende viognier-serie ontstaan, van generiek tot single vineyard, van goedkoop tot prijzig.
Proef ze op rij en neem dan vooral de tijd voor de heerlijke, strakfrisse, citrusachtige Eden Valley Viognier, en de geweldige Virgilius Viognier, die fris begint, maar juist zwoel perzikachtig, zelfs een tikje vet eindigt. Het soort elegante wijn waarmee het familiebedrijf nog járen vooruit kan.
Yalumba
Eden Valley Road
Angaston
South Australia 5353
Tel. 08 8561 3393
Cellar door open: ma-zo 10-17 uur
www.yalumba.com


©RdL
augustus 2010