« Paxton - Vette lettersSamuel's Gorge - Funky wijn met kurk »

PONDALOWIE - KLEURIGE FAMILIEHOND

10

jun

2010

Ze maken weinig, maar wat ze maken is ontzettend lekker. Zo’n veertig kilometer ten noordwesten van Bendigo begonnen Dominic en Krystina Morris in 1997 hun eigen wijnbedrijf. Tegen die tijd hadden ze heel wat ervaring opgedaan in Barossa, Frankrijk en Portugal. De band met Portugal is gebleven: Dominic vliegt tegenwoordig een paar keer per jaar naar het noordelijk halfrond om de rode wijnproduktie van Quinta do Crasto in de Douro Vallei te overzien.
[10-06-10] pondalowie_2.jpg
In het slaperige dorp Bridgewater-on-Loddon vind je de Pondalowie cellar door, een bescheiden, mooi ingerichte ruimte, die ooit deel uitmaakte van het voormalige Bridgewater Family Hotel uit 1871. Vandaag staat Dominics aimabele, praatgrage vader achter de bar. Samen met zijn vrouw is hij eigenaar van een aantal Pondalowie-wijngaarden langs de Loddon rivier.

Overrompelende wijnen
Pa Morris schenkt in. De fonkelende, zalmkleurige 2009 Tempranillo Rosé: bessig, fris, zacht, licht kruidige afdronk. Vervolgens twee keer 2008 Tempranillo. De ‘gewone’ heeft donker fruit en iets droppigs en is vooral ontzettend zacht, terwijl de niet op hout gerijpte ‘MT’ een stuk expressiever en fruitiger smaakt.
Het proeffeest gaat verder. 2006 Shiraz-Viognier is donker, geurt naar viooltjes en smaakt geconcentreerd en stevig. En 2005 Special Release Cabernet-Malbec is aards, donker, zacht en zwoel.

[10-06-10] pondalowie_3.jpgStuk voor stuk geconcentreerde, overrompelende wijnen die alleen nog maar mooier lijken door hun geweldig vormgeven, kleurrijke etiketten. En oh, het terugkerende tekeningetje is geen prikkeldraad, maar een schets uit de losse pols door Dominic van de familiehond, een kelpie. “Laten we blij zijn dat hij geen kunstenaar is geworden”, grapt zijn vader.


Pondalowie Vineyards
6 Main Street
Bridgewater-on-Loddon
Victoria 3516
Tel. (03) 5437 3332
cellar door open: zaterdag & zondag 12 - 17 uur
www.pondalowie.com.au


©RdL
15 mei 2010