« Oz wijn in crisis - of juist niet?Pondalowie - Kleurige familiehond »

PAXTON - VETTE LETTERS

6

mei

2010

“Je vindt het of geweldig of vreselijk, maar je kunt er niet omheen”, zegt Paxtons druiventeler Toby Bekkers. “In de winkel, tussen alle andere flessen, is ons etiket als enige leesbaar.” De vette, stoere Paxton-letters zijn inderdaad nogal onontkoombaar. In McLaren Vale rijden allerlei auto’s met wijnlogo’s rond, maar die van Paxton vallen het meest op. Zelfs in de lucht is er geen ontsnappen. De letters staan metersgroot op het dak van Paxtons cellar door, een beeldschone historische boerderij uit de tijd dat er geen druiven maar schapen stonden op de heuveltjes rondom, dicht tegen de kust.
[10-06-10] paxton_1.jpgHet dikke lettertype vormt een contract met de verfijnde, elegante wijnen die Paxton produceert onder leiding van wijnmaker Michael Paxton die samen met zijn broer Ben, manager van het bedrijf, tussen de druiven opgroeide. Vader David werkte als druiventeler en gerenommeerd wijngaardmanager in verschillende delen van Australië.

Een paar jaar geleden stapte het bedrijf over op biodynamische druiventeelt. Eerst schoorvoetend en sceptisch, maar gaandeweg werd druiventeler Toby Bekkers steeds enthousiaster. “We zijn bescheiden begonnen. Dat we nu helemaal BD werken heeft niet zozeer met milieu-motieven te maken en al helemaal niet met marketing, maar met het simpele feit dat de wijnen beter smaken.”

Weerbare druivenstokken
“De druivenstokken zijn gezonder, meer in evenwicht”, vult Michael Paxton aan. Daardoor zijn ze volgens hem beter bestand tegen ziektes of een hittegolf. Het effect is dat ze iets eerder rijp zijn. De Paxton mensen oogsten graag zo vroeg [10-06-10] paxton_2.jpgmogelijk: dat voorkomt zware, hoog alcoholische wijnen.

Voor wie precies wil weten hoe biodynamisch telen in z’n werk gaat hangt er aan de muur in de proefruimte uitgebreide tekst en uitleg. Maar je kunt natuurlijk ook meteen op de wijnen afgaan. Op de frisse, ‘groene’ 2009 Pinot Gris bijvoorbeeld, of de knalroze 2009 Shiraz Rose die vol en fruitig is. Of liever nog op de elegante, zachte rode wijnen. 2008 AAA Shiraz Grenache is jammig maar is, met hints van kers en kruidnagel, toch strak. 2008 Qandong Farm Shiraz is donker, zwoel en zacht, terwijl 2006 Jones Block juist iets kruidiger is: laurier, kruidnagel, donkere bessen.

Lekkere wijnen die soepel, strak, bijna ‘licht’ zijn. En dat met zo’n zware naam.


Paxton Wines
Lot 100, Wheaton Road
McLaren Vale
South Australia 5171
Phone: +61 (0)8 8323 9131
www.paxtonvineyards.com
cellar door open: dagelijks 10 - 17 uur


©RdL
6 mei 2010