« Duitse wijnmonarchDO Navarra »

HEBBEN WE ALLES? PASPOORT? WIJNVISUM?

12

jul

2008

Een beetje wijnliefhebber grijpt een vakantie in het buitenland aan om de lokale wijn te onderzoeken. Zo niet om wijnen te proberen die je thuis in de winkel niet vindt, danwel vanwege het plezier te kunnen rondkijken in de kelders waar ze worden gemaakt.

Maar aanbellen bij het eerste het beste wijnhuis gaat zomaar niet. Sommige producenten - vooral in bekende, toeristische wijnstreken - verkopen veel van hun flessen aan huis. Daar is [14-01-09] the_ned.jpgiedereen welkom om te proeven, te babbelen en te kopen. Voor anderen is dat deel zo verwaarloosbaar dat ze niet alle dagen de deur open houden voor die ene verdwaalde reiziger.
Wie zeker wil zijn dat er een glas klaar staat zorgt dat ie een wijnvisum op zak heeft. Het wijnvisum is een initiatief van de wijnkopers coöperatie Gastrovino. Met dit document, dat oogt als een heus paspoort, kun je bij 35 wijnmakers in 12 verschillende landen langskomen voor een rondleiding, uitleg over het produktieproces en natuurlijk een proeverij.

Vijftien adressen, waaronder die van twee Champagnehuizen, zijn te vinden in ieders favoriete vakantieland, Frankrijk. Maar ook Spanje, Duitsland, Italië en Hongarije zijn vertegenwoordigd. Zijn dit landen waar veel Nederlanders per auto heengaan, wat de verleiding groot maakt de achterbak vol te laden, bij Chili, Argentinië en Australië wordt dat natuurlijk lastiger.
Van de Nieuw-Zeelandse The Ned sauvignon blanc, een naar witte asperges geurende wijn met een heerlijke zachtfruitige smaak met een citrusfrisse afdronk, kun je dan hooguit een enkel flesje in het luchtruim meenemen. Gelukkig is de wijn te koop bij de Gastrovino winkels. Het wijnvisum is natuurlijk bovenal een fraaie pr stunt.

Wither Hills The Ned sauvignon blanc 2007
€ 9,95
www.gastrovino.nl

©RdL
Trouw
12 juli 2008