« Duitse wijn rocksDuitse wijnmonarch »

VINISSIMA

28

jun

2008

Op het etiket van haar wijnen staat ‘Peter Gräber’, de naam van haar overgrootvader die het wijnhuis ooit begon én de naam van haar vader die nog dagelijks in de wijngaarden te vinden is. Maar Nicole Gräber, begin dertig, is inmiddels het brein achter Weingut Peter Gräber, in de Duitse wijnregio Pfalz.
Dat is wel eens frustrerend, vertelt de voortdurend lachende wijnmaakster. “Wanneer ik op beurzen sta met mijn wijnen hoor ik altijd ‘En waar is nou je man?’” Ook haar vader betwijfelde lange tijd zijn dochters ambities, ondanks het feit dat zij zich zowel in binnen- als buitenland hardvochtig schoolde in wijnmaken.

[12-01-09] edel__suess_1.jpgDuitse wijntraditie en vrouwenemancipatie gaan blijkbaar niet zomaar samen. En dus richtte in 1991 een aantal Duitse vrouwelijke wijnprofessionals Vinissima op, een club van wijnmakers, sommeliers, wijnhandelaars en –schrijvers, met zusterverenigingen in ondermeer Italië en Frankrijk.
Is dat wenselijk, zulk separatisme? Gräber: “Ik zou het liever anders zien. Maar in bestaande, traditionele wijnmakersverenigingen kreeg ik als vrouw geen voet aan de grond. Binnen dit netwerk wordt mijn kundigheid op waarde geschat. Vinissima werkt zó goed dat nu ook mannen lid willen worden. Maar ja, dat kan niet.”

Via Vinissima ontmoette Gräber wijnmaakster Astrid Stentz met wie ze nu onder het knalroze label Edel & Süß een serie wijnen maakt die goed samengaan met chocolade. Zo levert de in Duitsland succesvolle scheurebe druif een delicaat bloemig ruikende wijn op met een lichtzoete smaak die lekker is met de Edel & Süß melkchocolade met zoutkorreltjes. De reep heeft, net als het etiket op de elegante fles met glazen stolp, een brailletekst. Wat zou er staan? Vast haar eigen naam, eindelijk.

Edel & Süß scheurebe spätlese 2005
€ 9,60
te bestellen via www.edelundsuess.com

©RdL
Trouw
28 juni 2008