« Gezond, vrolijk en masculienVinissima »

DUITSE WIJN ROCKS

21

jun

2008

29 jaar is hij, de keldermeester van wijngoed Klumpp in het zuidelijke Duitse wijngebied Baden. Wie nu door Duitsland reist treft heel wat twintigers, dertigers die met veel enthousiasme nieuwe richting geven aan de wijnbedrijfjes van hun ouders.

Markus Klumpps ouders begonnen in 1983 als wijnmakers met een halve hectare grond, in 1996 schakelden ze over op biologische druiventeelt. Net als veel van zijn generatiegenoten was Markus een hoog opgeleide wijnmaker met werkervaring in het buitenland tegen de tijd dat hij afdaalde in de Klumpp kelder.
[14-01-09] klumpp_etiket.jpgHet hele gezin Klumpp wijdt zich nu aan het Weingut. De onbespoten druiven, omringd door klaver en bloemen die welkome insecten aantrekken, hebben nu eenmaal intensieve zorg nodig. Markus: “In de kelder kan ik wel de stijl van een wijn bepalen, maar niet de kwaliteit. Dat gebeurt in de wijngaard.”

Dat blijkt. Terwijl moeder kookt schenkt vader Klumpp allerlei uitstekende wijnen in, waaronder een frisse riesling en een fijne pinot noir. Maar het allerlekkerst is de auxerrois. Van deze witte streekdruif, die je ook in de Elzas en Luxemburg kunt aantreffen, maken de Klumpps een geweldig fruitige wijn waarin je nectarine en gele pruim proeft.
Vijfennegentig procent van het werk in de kelder doet hij in zijn eentje, vertelt Markus, gekleed in modieus overhemd, zijn haar in een vet kuifje. Af en toe krijgt hij hulp van stagiaires. “En wacht, mijn cd speler, die is heel belangrijk.” Wat speelt die zoal? “Red Hot Chili Peppers, liefst heel hard.”
Had wijn uit Duitsland ooit een imagoprobleem - te zoet, teveel gothische letters op de etiketten? Passé. Duitse wijn rocks.

Klumpp auxerrois 2007
€ 7,50
(nog) geen Nederlandse import, bestellen kan via www.weingut-klumpp.de

©RdL
Trouw
21 juni 2008