« Is er leven na oranje?Duitse wijn rocks »

GEZOND, VROLIJK EN MASCULIEN

15

jun

2008

Vaderdagkado al in huis? Voor de man die alles heeft is het een klus iets te verzinnen, dus houd het simpel: geef een fles wijn, daar zijn veel mensen blij mee. Vooral met rode wijn. Volgens recent onderzoek van het Productschap Wijn is rood nog altijd de meest populaire kleur onder Nederlandse wijndrinkers, en zijn vooral mannen fans: ruim 60% van hen drinkt het liefst rood, tegenover een kwart die wit als favoriet noemt.
[13-01-09] ravenswood.jpgHet fijne van vooral rode wijn is dat er vaak allerlei positiefs over wordt gezegd door onderzoekers die zich bezighouden met gezondheid. Zo wordt aangenomen dat fenolverbindingen (zoals tannine en kleurstoffen) die voorkomen in rode druivenschilletjes een bacteriewerend, antioxidant en cholesterolverlagend effect hebben, en zo helpen beschermen tegen hart-en vaatziekten.
Dat zou deels de verklaring zijn voor wat de ‘Franse paradox’ wordt genoemd: Fransen eten zich traditioneel suf aan kazen en andere verzadigde vetten, maar hebben statistisch toch veel minder kans op hartproblemen dan bijvoorbeeld Amerikanen. Hun flinke wijnconsumptie zou bijdragen aan dat gezonde levensperspectief.

Verder maakt wijn gewoon vrolijk, dat weet iedereen. Volgens een Duitse wijnmaker die ik onlangs sprak loopt het jaarlijkse bierfestijn in zijn dorp geheid uit op vechtpartijtjes, terwijl dezelfde dorpelingen zich op het terugkerende wijnfeest heel gezellig gedragen. Nee, wetenschappelijk stevig klinkt dat niet, maar een leuk verhaal is het wel.
Denk eens aan de zondoorstoofde zinfandel van het Californische wijnhuis Ravenswood, dat opereert onder het motto ‘no wimpy wines’. Een mond vol stevig fruit met zwarte kersen en wat kruiden, ferm en tegelijkertijd erg zacht. Een suggestie voor wie paps graag gezond, opgewekt en masculien ziet. Zijn omgeving ook blij.

Ravenswood Vintners Blend zinfandel 2005
€ 13,-
import via www.hosmanvins.nl

©RdL
Trouw
14 juni 2008