« Groene roseGezond, vrolijk en masculien »

IS ER LEVEN NA ORANJE?

7

jun

2008

Oranje autovlaggen, oranje dekbedden, oranje ringtones, oranje zitzakken, oranje vlaggenlijnen rond de kroeg, oranje beha’s, oranje gevels, oranje drijfballen in de dorpssloot, oranje soep, oranje hawaiirokjes, oranje gebitjes, oranje voetbalbehang (met Wilhelmus), oranje antistressballetjes, oranje… Hallo! Is er leven na oranje?

Voorlopig niet. De komende tijd zijn alle ogen gericht op Zwitserland en Oostenrijk. Zelfs in de wijnwereld is er sprake van een ‘EK effect’. Zo schenkt de KLM gedurende de EK weken twee Oostenrijkse wijnen in de business class, vertelt Regina Meij, eigenares van de in Oostenrijkse wijnen gespecialiseerde Imperial Wijnkoperij. [13-01-09] hiedler.jpg
Zij vindt dat wel leuk, want toen ze in 1995 begon hadden mensen of nog nooit van Oostenrijkse wijn gehoord, of ze begonnen meteen over het antivries-wijnschandaal dat het land tien jaar eerder had geteisterd.

Meij denkt dat juist dat schandaal een ‘zelfreinigend effect’ heeft gehad: gecombineerd met een generatiewissel drijft Oostenrijk nu op wijnmakers die kwaliteit hoogst serieus nemen. Het imago is inmiddels dan ook uitstekend. Meij: “Vind nu nog maar eens een toprestaurant zónder Oostenrijkse wijn op de kaart.”
’s Lands grootste ster is de grüner veltliner, een druif die verschillende wijnen kan opleveren, van fris tot wat krachtiger wijnen die jaren kunnen liggen. “Gastronomisch kun je er alle kanten mee op”, zegt Meij.

Eén spijs-wijn combinatie kan iedereen maken die de komende tijd niet uit eten wil: grüner veltliner met asperges. De frisgele Hiedler heeft een appelige geur, een heerlijke romig-fruitige smaak met een pepertje erdoor, en vormt een fraaie match met de ‘koningin der groenten’. Eitje en jonge aardappeltjes erbij: een geweldige compositie in wit voor een bord op schoot, voor de buis.

Hiedler grüner veltliner Thal Kamptal 2005
€ 12,50
import via www.imperialwijnkoperij.nl

©RdL
Trouw
7 juni 2008