« Best uit de testIs er leven na oranje? »

GROENE ROSE

31

mei

2008

Het Portugese vinho verde betekent ‘groene wijn’ en dat is wat verwarrend, want de wijn is helemaal niet groen. Wel rood, wit en soms roze. Dat ‘groen’ verwijst naar de stijl van de wijn: jeugdig.
Het slaat trouwens ook op de streek waar de wijn wordt gemaakt: het regenachtige Minho, ten zuiden van de gelijknamige rivier (tevens de grens met Spanje) en ten noorden van de stad Porto. Vanwege de vochtigheid bindt men daar de druivenranken hoog op langs pergola’s of andere constructies om de planten tegen schimmels te beschermen. Handig voor boeren, want die kunnen daaronder weer andere gewassen kwijt.

Sinds de toetreding tot de EU richten Portugese wijnmakers zich meer en meer op (de smaak van) de internationale [13-01-09] castis.jpgwijndrinker, maar lange tijd maakten ze van lokale druiven vooral wijn voor landgenoten en die pakte nogal eens stug uit. Vinho verde, die een eigen DOC (Denominação de Origem Controlada) heeft, is zo’n typische Portugese specialiteit die al langer de landsgrenzen over komt.
Dat wil zeggen, de witte. Portugezen zelf drinken liever de rode variant van deze wijn die vaak heel lichte belletjes heeft, jong gedronken wordt en gemaakt is van vroeg geoogste druiven – vandaar de strakke, rinse smaak. Voor wie van zongerijpt en zwoel houdt is dat even slikken, maar trek een fles open bij een simpel wit visje van de barbecue en je snapt de kracht van vinho verde.
Dat geldt ook voor deze ‘rosé verde’: volroze, lichtparelend, framboos in de geur en erg fris van smaak. De naam zou je even in verwarring kunnen brengen, maar met ‘cassis’ heeft deze wijn niets van doen. Daar is ie veel te groen voor.

Castis vinho verde 2007
import via www.rougeroseblanc.nl
€ 6,95

©RdL
Trouw
31 mei 2008