« De magische vijf euro grensGroene rose »

BEST UIT DE TEST

24

mei

2008

Vraag vijf mensen wat ze lekker vinden en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Vraag welke wijn ze liefst drinken, grote kans dat er een stilte volgt. “Eeh…rood?” Veel mensen vinden wijn maar ingewikkeld en moeten een lichte paniek overwinnen om in de winkel voor het wijnschap te gaan staan.

Gelukkig is er de Consumentenbond, die baken van zekerheid voor de moderne, kritische (of verwarde) consument. De bond stelde de Wijngids 2008 samen, een handzaam boekje waarin 500 makkelijk verkrijgbare wijnen van maximaal 8 euro werden getest. Een deskundig proefpanel beoordeelde de smaak, maar de wijnen werden ook aan een chemische analyse onderworpen.
[13-01-09] rawsons.jpgSulfiet, inmiddels verplicht vermeld op het etiket vanwege de mogelijke relatie met medische klachten, is voor iedere wijn gemeten. Opmerkelijk, dat zo’n 35% voor de sulfietwaarde het oordeel ‘redelijk’ of zelfs ‘slecht’ krijgt. Geen een witte wijn van Lidl komt met ‘goed’ door de sulfiettest. Kijk, dat is nuttige informatie.

Maar uiteindelijk komt het natuurlijk op smaak aan. Een Franse chardonnay die ik eens ‘elegant en appelig fris’ heb genoemd, zetten de Consumentenbond-proevers met een mager rapportcijfer van 4,4 onderaan de Gall & Gall lijst. En hoeveel houvast heb je als lezer aan een omschrijving als ‘erg weinig geur, weinig zoet, weinig zuur, weinig bitter, weinig complex’?
‘Best uit de test’ in de categorie wit komt de Australische Penfold’s Rawson’s Retreat riesling, die keurig scoort op zowel smaak als chemie. Lekker citrusfruit in de geur en een frisse, iets mineralige, zachte smaak. Lekker. Maar de beste? Als het om smaak gaat is het ieder voor zich. En zo hoort het ook.

Penfolds Rawson’s Retreat riesling 2006
Albert Heijn/ Gall & Gall, € 6,99
Wijngids 2008 te bestellen via www.consumentenbond.nl

©RdL
Trouw
24 mei 2008