« Starbucks voor wijnWijn uit de kraan »

WEBWIJN

9

feb

2008

Het scheelt een hoop gesleep met flessen, wijn online kopen. Maar vaak kun je zo ook een wijn vinden die je eigen slijter nou net niet (meer) heeft.

Dat was voor Hans Voorn een belangrijke reden om BuyYourWine te beginnen, een wijnwebsite met een groot, breed assortiment. “Een wijn kan net zoiets zijn als een boek, je wilt precies die titel hebben. En een Amazon.com voor wijn was er nog niet.”
Met zo’n drieduizend verschillende wijnen die hij betrekt van Nederlandse importeurs, grotendeels in de prijsklasse € 5 - € 25, bedient Voorn nu de naarstige zoeker of de Chablis-liefhebber die graag kiest uit negen flessen.
De keerzijde van dat enorme aantal is dat zijn site nog niet uitblinkt in uitgebreide flesinformatie en kleurrijke beschrijvingen. “Dat kan beter, daar werken we aan”, geeft Voorn toe.

[14-01-09] soetto.jpgInternet is ook perfect geschikt voor juist kleine nichebedrijven. Neem Pirin Impact, het eenvrouwsbedrijf van Vanya Hristova. Zij treedt op als adviseur-bemiddelaar tussen Nederlandse en Bulgaarse ondernemers en verkoopt daarnaast wijnen uit haar geboortestreek, de zuid-westelijke regio Pirin. “Doel van mijn bedrijf is alles wat Bulgarije te bieden heeft, onder de aandacht te brengen. Logisch dat wijn daar bij hoort, want er worden fantastische wijnen gemaakt.”

Via haar website verkoopt zij nu van een van de beste wijnhuizen zes wijnen die anders voor de Nederlandse wijnliefhebber waarschijnlijk onvindbaar zouden zijn. Zoals Melnik, genoemd naar de lokale druif (en een favoriet van Winston Churchill) of Soetto, een cabernet franc met de kleur van aardbeienjam, de geur van rood bosfruit en een heerlijk stevige fruitsmaak. Tja, dat blijft toch slepen met flessen natuurlijk. Naar de glasbak.

www.buyyourwine.com
www.pirinwines.com
Soetto cabernet franc 2005
€ 59,70 per doos van 6 flessen

©RdL
Trouw
9 februari 2008