« Vorstelijke wijnChateau Jaguar »

'GROENE WIJN' VERVOERD MET WINDENERGIE

1

mrt

2008

Al Gore, die sinds de documentaire An Unconvenient Truth en zijn Nobelprijs het groengeweten van de westerse wereld verwoordt, riep onlangs tijdens een conferentie over klimaatverandering en wijn, wijnproducenten op milieuvriendelijker te werken. Er gebeurt al veel, erkende hij, maar het kan altijd beter.

Er gebeurt zeker al veel. Een van de opmerkelijkste initiatieven binnen de wijnindustrie komt van de Franse zeilscheepvaartmaatschappij Compagnie de Transport Maritime à la Voile (CTMV), een transportbedrijf dat resoluut voor windenergie kiest: binnenkort vertrekt vanuit Frankrijk een lading van 60.000 flessen met wijnen uit de Languedoc per zeilschip naar Ierland.

[13-01-09] la_natura.jpgHet VOC gevoel is geen exclusief Nederlands sentiment, zo blijkt, hoewel de website van CTMV juist rept van een ‘innovatieve, moderne’ manier van goederentransport. De in 1896 te water gelaten driemaster Belem heeft de eer als eerste de flessen, die over water via het Canal du Midi naar de kust worden vervoerd, van Bordeaux naar Dublin te brengen. Zo’n vijfendertig wijnproducenten maken gebruik van de diensten van CTMV, maar vele anderen staan te popelen.
Aan slimme rekenaars nu de vraag: wat moet dat aan bomen kosten om de vloot uit te breiden?

Als wijndrinker kun je zelf groene stappen zetten door bijvoorbeeld biologisch geproduceerde wijn te kopen. Niet alle producenten vermelden die informatie overigens op hun etiket, meestal met als argument dat ze liever zien dat mensen hun fles kiezen vanwege de kwaliteit dan vanwege een groen keurmerk. ‘Biologico’ staat wel op La Natura nero d’avola, een volrode wijn met een kersengeur en een heerlijk zachte, fruitige smaak. Wacht ‘ns. Driemasters, opbollende zeilen…hebben de mensen van CTMV hier al aan gedacht: milieubewuste zeepiraten?

La Natura
Nero d’Avola, Sicilië 2006
€ 6,95
wijnspeciaalzaken Les Généreux: www.lesgenereux.nl

©RdL
Trouw
1 maart 2008