« 'Groene wijn' vervoerd met windenergieMarqtwerking »

CHATEAU JAGUAR

8

mrt

2008

De een is een wijnexpert, de ander een autoliefhebber die liever een biertje drinkt. De Britten Oz Clarke, gerespecteerd wijnschrijver en James May, bekend van het autoprogramma Top Gear, gaan samen op wijnreis in Frankrijk. May wil meer van wijn weten. Maar dan wel in een Jaguar XJS cabriolet.

Dit is het slimme concept van de BBC serie ‘Oz and James’s Big Wine Adventure’, een vrolijke reeks wijnlessen waarin de twee in de Rhône een kosmosenergie-wijnboer bezoeken die met een wichelroede werkt, in de Bourgogne druiven snaaien uit [13-01-09] frog_2.jpgde Montrachet wijngaard en in de Champagne een kasteeleigenaar treffen met een mooie autocollectie. Overal is Clarke degene die serieus ruikt, snuift en proeft en May degene die het mysterie wijn passeert door gewoon het glas leeg te drinken en dingen te zeggen als ‘er zit veel zonneschijn in deze smaak’.

Samen zijn de twee, die in de vervolgserie in Californië belanden, niet zo geestig als Miles en Jack in de wijnfilm ‘Sideways’ en minder gedegen dan landgenoot Jancis Robinson in haar wijnserie. De wijnweetjes moeten blijkbaar stevig worden gecompenseerd met melige mannengrappen (samen in de tent!).
Maar aanstekelijk zijn ze wel, zoals ze er in gebroken Frans op los kletsen met wijnmakers. In de Provence met Jean-Claude Mas, de moderne producent van Arrogant Frog. Naast de arrogante kikker met alpinopet vermeldt hij op het etiket ook - traditioneel on-Frans – de druivensoort.
De chardonnay-viognier heeft een wat vette geur van tropisch fruit en een volle, iets kruidige smaak van overrijpe meloen. Vast een stuk beter dan het vage brouwsel dat May halverwege de reis zelf maakt onder de naam ‘Château Jaguar’.

Arrogant Frog
Chardonnay-viognier 2006
Gall & Gall € 4,99

DVD ‘Big Wine Adventure in Frankrijk’
€ 24,99
www.b-motion.nl

©RdL
Trouw
8 maart 2008