« MarqtwerkingEen enthousiast maar fantasieloos volkje »

KREEFT MOET ZWEMMEN

29

mrt

2008

Vis moet zwemmen. Kreeft trouwens ook. Vandaar dat de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft de Kreeftenwijn 2008 heeft verkozen, een wijn die mooi past bij de Zeeuwse kreeft. ‘Promotie’ is geen overbodige luxe, vertelt woordvoerder Balth Roessingh, want een paar jaar geleden had geen mens van kreeft uit Zeeland gehoord. Daar komt verandering in, gezien de grote aandacht voor het lichten van de eerste fuik, afgelopen donderdag, waarmee het kreeftenseizoen werd geopend (dat tot half juli loopt).

[13-01-09] libalis_a.jpgVorig jaar werd gekozen uit Franse Elzaswijnen, dit jaar selecteerde de kreeftenwijnjury met hapjes naturel gekookte kreeft bij de hand, uit 59 Spaanse wijnen. De Libalis van Castillo de Maetierra werd uitgeroepen tot ultieme begeleider voor het Hollandse schaaldier. Volgens het juryrapport past ‘het lichte zoetje in de wijn samen met de frisse zuren en ronde structuur’ goed bij de lichtzoete smaak van de Zeeuwse bodemkrabbelaar, die een ander DNA heeft dan kreeften in Noorwegen en Maine. De wijn is gemaakt door een jong, in witte wijnen gespecialiseerd bedrijf dat is gevestigd in de juist om z’n rode wijnen beroemde Rioja.

Met of zonder kreeft, deze landwijn, een blend van de druivensoorten muscat à petits grains, viura en malvasia, is een verukkelijk fruitige wijn waarin je met wat snuiven en slobberen van alles ontwaart: lychee, perzik, citrusfruit, sinaasappelschil. Wie de combinatie wil proberen kan óf thuis zelf aan de slag, óf een van de negen Zeeuwse restaurants bezoeken die een kreeftenmenu aanbieden met de wijn erbij. Dat laatste is wel zo geschikt voor iedereen die, zoals ik, ooit definitief is ontmoedigd door Woody Allens ‘Annie Hall’, waarin de kreeften ontsnapten via Diane Keatons keukenvloer.

Libalis Castillo de Maetierra 2006
€ 7,95
import via www.qualyvines.nl
meer over kreeft: www.oosterscheldekreeft.nl

©RdL
Trouw
29 maart 2008