« Een enthousiast maar fantasieloos volkjeZuid-Afrikaans slaapmutsje »

HEISA OVER PARADEPAARDJE

12

apr

2008

Het rommelt in de Italiaanse wijnwereld. Er duiken berichten op dat de maffia betrokken zou zijn bij goedkope wijn die je gezien de ingrediënten beslist geen wijn mag noemen. En onrust over een van Toscane’s paradepaardjes: Brunello di Montalcino.
Deze lijvige rode wijn, die wordt gemaakt rond het middeleeuwse stadje Montalcino, heeft de hoogste status in het Italiaanse classificatiesysteem: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Daar zijn strenge regels aan [13-01-09] brunello.jpgverbonden. Brunello moet bijvoorbeeld minstens twee jaar op hout rijpen, mag pas na vier jaar op de markt worden gebracht en is voor honderd procent gemaakt van de sangiovese druif, terplekke brunello genaamd.

Over die laatste bepaling is heisa ontstaan, nu er een onderzoek is ingesteld naar producenten die hun wijnen misschien tóch aanlengen met sap van andere druiven. Lopende dat onderzoek is de verkoop van de jaargang 2003 zelfs stopgezet. Het consortium van Brunello-producenten gaat er nu voor zorgen dat minstens 20% van de oogst jaarlijks wordt gecontroleerd. Dat mag ook wel, gezien dat ‘garantita’.
Geen gifschandaal of aanverwante enge dingen dus, dit is vooral een zaak van eer en principes. En die moet je hoog houden, vindt Manlio Velli die onder de noemer Vino e Olio diverse Brunello’s naar Nederland haalt. Soepel merlot-sap erbij gooien voor de commerciële markt? Onbehoorlijk. “Het bijzondere is nu juist dat de smaak een klein beetje scherp is.” Zich heel druk maken over de kwestie doet Velli overigens niet. “Wij blijven gespecialiseerd in Brunello.” Gelukkig maar, want met de San Carlo heb je een bijzonder glas in handen: bramen, pruimen, lekker stevig en droog. Kan nog járen liggen – dan is dit stormpje vast al lang weer overgewaaid.

San Carlo Brunello di Montalcino 2003
€ 35,-
www.vinoeolio.nl
www.italiepunt.nl

©RdL
Trouw
12 april 2008