« Zuid-Afrikaans slaapmutsjeHup Europa! »

ETIKET MET DIERRAADSEL

26

apr

2008

Eindelijk, de zon schijnt. De kersenbloesem bloeit, de brem geurt, lammetjes springen in de wei. Tijd voor rosé! Natuurlijk mag je iedere dag van het jaar een fles rosé opentrekken, maar waarom niet met de seizoenen meedrinken? Is het niet juist feestelijk om de lente te vieren met een net gearriveerde fles met daarin de oogst van een half jaar geleden?

[13-01-09] este.jpgBij een van mijn favoriete wijnwinkels worden juist flessen Spaanse rosé uit hun dozen bevrijd en ik val onmiddellijk voor het etiket met een rond wollig, grappig dier erop. Om mij heen ontstaat discussie. Is het een geit? Te dikbuikig. Een schaap? Nee, de nek klopt niet. Die is zo lang dat het etiket zelfs even moet uitwijken om de kop met het kleine oortje te laten passen. Een lama! roept iemand. Ja zeg, we kunnen er de hele kinderboerderij wel bij halen. Een paard dan? Vooruit, daar heeft het beest nog het meest van weg, maar helemaal lekker zit het niet.

Eerst maar met de fles naar huis. De wijn, die zo’n vrolijke frambozen roze kleur heeft, komt uit het zuidelijke Andalusië, van de uitlopers van de Sierra Nevada. Geen gebied met een officiële herkomstbenaming: het is een vino de mesa, tafelwijn. Die eenvoudige aanduiding doet overigens niets af aan deze lekkere frisse, strakke rosé die in je mond een beetje tintelt, alsof er een aalbesje doorheen zweeft.
Ah, gelukkig, op de website van de producent wordt het raadsel van het pootloze dier opgelost: de mascotte is een duizenden jaren oude lokale rotstekening, die een drachtige merrie voorstelt. Nou, nu is het lentegevoel echt compleet.

Este rosado de Bodegas Alto Almanzora 2007
www.bodegasaltoalmanzora.com
www.tonovermars.nl
€ 7,95

©RdL
Trouw
26 april 2008