Wijn voor verwarden »

LEKKER IN DE SUPERMARKT

17

mrt

2007

In je eigen buurtsuper kun je zomaar tegen een fijne fles wijn aanlopen. Zo’n fles die aangenaam verrast en waarvan je je voorneemt het etiket te bewaren of tenminste de naam op te schrijven (en dat vervolgens niet doet).

Gelukkig maar, want Nederlanders kopen hun wijn het liefst in de supermarkt. Uit recent marktonderzoek in opdracht van het Productschap Wijn blijkt dat maar liefst 76% van de flessen die in Nederland worden verkocht in een winkelwagentje tussen de pakken melk en komkommers belandt.
Het overige deel gaat elders, zoals bij de wijnhandelaar, over de toonbank. Die verhouding is al jaren vrijwel hetzelfde, licht woordvoerster Josée van Rooij toe en valt volgens haar makkelijk te verklaren: “Het is gewoon praktisch om wijn met je boodschappen mee te nemen. Maar voor een kadootje of iets speciaals gaan mensen wel naar de slijterij.”

[12-01-09] viognier.jpgZo’n verrassing is bijvoorbeeld de Nouaison Viognier Vin de Pays D’Oc, een bleekgele witte wijn uit de mediterrane Languedoc, die geweldig ruikt. De viognier maakte oorspronkelijk furore in het noordelijke deel van het Rhône-gebied, maar inmiddels is deze druif een heuse wereldreiziger: ook in Zuid-Afrika, Californië en Australië wordt hij met succes aangeplant, met een groeiende schare aanhangers als gevolg. Sterker nog, sinds een jaar of wat heeft de viognier een eigen fansite: www.enjoyingviognier.com en dat kan niet iedere druif zeggen.

Wijnen gemaakt van de viognier staan er om bekend naar abrikozen en perziken te geuren en ja hoor, ruik eens flink aan de Nouaison en je waant je even op een zuid-Franse markt waar het rijpe zomerfruit voor het oprapen ligt. Ook de smaak is lekker zwoel, dus dat gaat mooi samen met een aangekleed visje of een zoetzuur Oosters gerecht. Verderop in dezelfde winkel te koop. Praktisch, toch?

Nouaison Viognier Vin de Pays D’Oc, 2005
Albert Heijn
€ 3,59

©RdL
Trouw
17 maart 2007