« Qoole wijnTrend: fruitige bubbels »

UUT BLOAZ'N

26

mei

2007

Een jaar of wat geleden was hij nog varkensfokker. Nu loopt de Achterhoekse boer Jan Zieverink dagelijks door zijn wijngaard. Wijn uit de Achterhoek? Het klinkt als een grap, maar wijnbouw in Nederland zit in de lift.

Dat komt door klimaatveranderingen, zou je denken: Nederland wordt warmer. Maar dat is de verklaring niet. Na langdurig onderzoek zijn wijnveredelaars er in geslaagd druivenrassen te kweken die op Nederlandse bodem gedijen: druiven die vroeg rijpen en goed bestand zijn tegen schimmels als meeldauw.
Zieverink heeft op zijn 2 hectare grond hybride rassen staan als Regent (blauw), Johanitter en Solaris (wit). Zijn druiven staat hij af aan het Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, in 2004 opgericht door elf wijnboeren die voor [12-01-09] uutbloazen.jpgde vinificatie de expertise inschakelen van een Duitse en een Zuid-Afrikaanse wijnexpert. Wijn maken is nu eenmaal een vak apart. “En we gaan niet lopen klungelen”, zegt Zieverink. “We moeten nu het imago van goede wijn opbouwen.”

Vóór zijn carrièreswitch was hij overigens nauwelijks een wijnliefhebber. “Maar als ik op tv naar de Tour de France keek zag ik al die wijngaarden langskomen, dat fascineerde me wel.” De wijnen, met namen als Uut bloaz’n en Mo’j es kiek’n, worden nadrukkelijk gepresenteerd als streekproducten en zijn vooralsnog alleen in de Achterhoek, bij de boeren zelf, te koop. De allereerste oogst was in 2005. Niet zo gek dat Uut bloaz’n uit dat jaar nogal licht van smaak is: de wijnranken stonden toen net een jaar in de grond. Dat kan alleen maar beter worden. Het enthousiasme is er al vast. Zieverink: “Heel wat mensen hier in de buurt nemen een snipperdag om in september bij mij te komen plukken.”

Achterhoek Uut Bloaz’n
Cuvée wit, 2005
€ 9,75
www.achterhoeksewijnbouwers.nl

©RdL
Trouw
26 mei 2007