« Buffalo roodAmerika's meest decadente rode »

FLES MET BONTMUTS

18

aug

2007

Wie Fess Parker is? Niet zo’n snuggere vraag als je in de proeverij staat van Fess Parker Winery in de schitterende palm- en bloemrijke Santa Barbara Valley, de zuidelijke wijnregio van Californië.
Toch stel ik ‘m, want in de bezoekersruimte staan niet alleen wijnflessen, er liggen ook stapels dvd boxen met zijn naam groot op de voorkant.

Fess Parker, legt wijnschenker Barrett geduldig uit, “was de ster van ‘Davy Crockett, King of the Wild Frontier’ en ‘Daniel Boone’.” Aha. Populaire televisieseries uit de jaren vijftig en [12-01-09] parker.jpgzestig, zoek ik later op. Parkers roem is gebaseerd op zijn rollen van frontiersmen: historische volkshelden in leer en bont die expedities begeleidden, wilde dieren omlegden en achter Indianen aan zaten, zo stel ik me voor.
Parkers mascotte, niet verwonderlijk, is dan ook de bontmuts geworden, met zo’n gestreepte wasbeertjesstaart er aan. Ze zijn in de wijnproeverij te koop, ook in mini: voor op de wijnfles.

Maar de meeste bezoekers hebben het vandaag te warm om aan bont te denken. Ze willen wijn. Parker kocht in 1989 een wijngaard en doet nu goede zaken met wijnen die onder zijn naam op de markt komen. Op alle etiketten prijkt een bontmutsje.
Na het proeven van vijf ‘Fess Parkers’ neem ik een fles Mélange Blanc mee, een blend van de witte ‘Rhône-druiven’ rousanne, marsanne, grenache blanc en viognier. De wijn heeft een lekkere aromatische geur en een meloenige, volle smaak maar valt met 15,5% alcohol wel een beetje zwaar. Ik krijg er ook een glas bij, mét hetzelfde bontmutsje erop. Als het glas de reis overleeft vergeet ik de naam Fess Parker waarschijnlijk nooit meer.

Fess Parker
Mélange Blanc 2005 Santa Barbara County
$ 20

vanuit Los Olivos, Californië
©RdL
Trouw
18 augustus 2007