« Antieke wijnWijn van eigen import »

WIJNIJS

14

jul

2007

Mocht u deze zomer vakantie vieren in Toscane, dan raad ik aan een bezoekje te brengen aan San Gimignano. Geen goed bewaard geheim hoor. De helft van de auto’s die ik vorig jaar net buiten de stadspoort geparkeerd zag staan, was Nederlands.

San Gimignano, zo’n 27 kilometer ten noordwesten van Siena, is beroemd om z’n vijftien massieve torens, gebouwd in een tijd dat hoge torens bouwen heel belangrijk was: in de twaalfde, dertiende eeuw stonden er meer dan zeventig! ‘Middeleeuws Manhattan’ wordt het stadje ook wel genoemd.

Vooral druk wordt het in de zomer bij Gelateria di Piazza, een ijssalon op het stadsplein die al meerdere malen is bekroond met allerlei ijsprijzen. Het is er dringen geblazen tussen massa’s landgenoten op zoek naar verkoeling, maar voor wie worstelt met het Italiaans heeft dat ook voordelen: de ijsscheppers kennen alle smaken in het Nederlands. ‘Bosbessen’, ‘kaneel’, geen probleem.

[12-01-09] vernaccia.jpgMaar wie een beetje exotisch durft te zijn, kiest toch voor een Italiaanse smaak die je elders niet gauw zult aantreffen: ‘vernaccia’. Dat is de naam van de druif die rondom San Gimignano overal staat aangeplant. Sterker, de Vernaccia di San Gimignano behoort met z’n Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)-status tot de beste wijnen van het land.

Van de druiven wordt een heerlijke witte wijn gemaakt, zoals die van Panizzi, een wijnhuis met wijngaarden even buiten het stadje. Een wat bleke wijn met een lichte bloemige geur en in de smaak iets van rozijnen en iets bitters. En van dezelfde druiven kun je dus ook een ijsje maken. Hoe dat smaakt? Tja, nogal wijnig.

Panizzi Vernaccia di San Gimignano DOCG 2006
Wijnhandel van Krimpen www.vankrimpen-wijn.nl
€ 10,95

©RdL
Trouw
14 juli 2007