« WijnijsUncork New York! »

WIJN VAN EIGEN IMPORT

21

jul

2007

Het leuke van reizen is dat je overal wijn kunt drinken. Althans, ik blijf me verbazen over de heerlijke wijnen die je op de gekste plekken aantreft en die je zelden terugziet in de Nederlandse winkels.

Vorig jaar was ik in Kroatië. Moe aangekomen in een bed & breakfast in een kustplaatsje werden we onthaald door een mevrouw die onmiddellijk een fles huisgemaakte drank en een paar glazen tevoorschijn haalde. ‘Good for stomach’ zei ze. Dat waren de enige internationale woorden die ze sprak, dus in welke taal ik ook probeerde te achterhalen wat er in die fles zat, ik kwam er niet achter. Ze wees op het etiket: druiven. Dat was wat haar betreft duidelijk genoeg. Gelijk had ze. Het was stroperig, zoet, dropachtig en vooral lekker.

[12-01-09] svetli.jpgDe oude Grieken namen eeuwen geleden hun wijnstokken mee naar de Adriatische kuststreek en sindsdien worden hier overal uitstekende wijnen gemaakt. De bewoners van het eiland Mljet mogen zelfs graag beweren dat de ronddolende Odysseus er ooit niet door Calypso gevangen werd gehouden maar zich gewoon niet kon losrukken van zoveel schoonheid en heerlijkheid.

Op het eiland Korcula, geboorteplek van wereldreiziger Marco Polo, viel ik met m’n neus in de boter: overal wijngaarden (en olijfbomen). Binnen de kortste keren zat de achterbak vol. De trots van het eiland is de Pošip, gemaakt van de gelijknamige druif. Deze Sveti Ivan (St. Jan, beenloos en met een tros druiven afgebeeld) moet nu maar eens open: mooi goudgeel, in de geur appels en meloen en een lekkere zacht kruidige smaak. Zo komt er weer ruimte in mijn wijnkast. Op naar het volgende land.

Pošip Sveti Ivan suho (= droog)
Vrhunsko vino (hoge kwaliteit) 2004

©RdL
Trouw
21 juli 2007