« Uncork New York!Fles met bontmuts »

BUFFALO ROOD

11

aug

2007

Er is een heel museum aan gewijd, ‘The Wizard of Oz’. Deze Hollywoodmusical, over een meisje dat (met haar hondje Toto) in de fantasiewereld Oz terechtkomt, is sinds 1939 een klassiek sprookje dat ieder Amerikaans kind gezien moet hebben. Waar dat museum is? In Kansas natuurlijk. Daar staat immers het huis waar Dorothy (Judy Garland) in deze lofzang op het ouderwetse, boeren Amerika gelukzalig naar terugkeert: “There’s no place like home.”

[12-01-09] buffalo_1.jpgKansas is nog steeds een agrarische staat, maar verandert wel. Tussen maïs en graan staan tegenwoordig ook wijnstokken. Zoals bij Dennis en Cindy Reynolds, sinds 1998 eigenaars van Somerset Ridge Vineyard & Winery. Voormalig advocaat Dennis bestelde studieboeken van de University of California Davis en maakt nu acht verschillende wijnen, van droog wit tot port-achtige dessertwijn. “Ons bedrijf moet het hebben van toerisme, van mensen uit de staat die langskomen en proeven. Dan moet je voor elk wat wils hebben”, verklaart Reynolds.
Het meeste succes heeft hij met Buffalo Red, een rode wijn met een onweerstaanbaar robuust etiket: een buffalo op de prairie tegen een dramatische blauwgrijze hemel.
Het stoere plaatje doet zoiets stevigs als ‘stierenbloed’ vermoeden, dus dat is even schrikken wanneer Buffalo Red een lichtfruitige, zelfs wat zoete rode wijn blijkt. “Ja, Amerikanen houden van zoete wijnen”, merkt de wijnmaker op.

Sinds hij zijn wijnstokken in de grond zette zijn er verschillende wijngaarden in de omgeving bijgekomen. Het landschap van eindeloze grasvlaktes, door Laura Ingalls Wilder zo mooi beschreven in ‘Het Kleine Huis op de Prairie’, is al grotendeels verdwenen. Nog even en het is “Toto, I have a feeling we’re not in Kansas anymore.”

Somerset Ridge Vineyard & Winery
Buffalo Red
$ 10,99

vanuit Somerset, Kansas
©RdL
Trouw
11 augustus 2007