« Sideways wordt wijnhypeHemelse wijn »

LAATSTE ZOMERBUBBELS

8

sep

2007

Het is september, we moeten zoetjesaan afscheid nemen van de zomer. Vandaag vindt in Zandvoort het wijnfestijn Bubbles on the Beach plaats, een mooi excuus om het strand nog even op te zoeken, mét een glaasje bubbeltjeswijn.

Bezoekers kunnen 45 verschillende mousserende wijnen proberen uit verschillende landen: van de bekendere Spaanse cava en de Duitse sekt tot en met ontdekkingen uit Chili of Zuid-Afrika. Trouwens, Frankrijk weet ook nog te verrassen. André Sauerbier van het wijntijdschrift Perswijn, dat de bubbelwijndag organiseert: “Wij keken op van een witte mousserende uit de Ardèche, dat hadden we nooit eerder geproefd.”
Een ludiek programmaonderdeel van het strandfeest is de wedstrijd kurketrekken, wat bij mousserende wijn altijd wat spektakel geeft. Iedereen die behendig meent te zijn in het losdraaien van het muilkorfje en het gehannes met de paddestoelvormige kurk zónder dat de drank alle kanten op spuit, mag meedoen. Sauerbier: “Het record is zes flessen in één minuut. Wie daar overheen gaat wordt Nederlands kampioen.”

[12-01-09] colle.jpgEn hoe de wijnzomer waardiger af te sluiten dan met de verkiezing van de beste prosecco, dé wijn van dit seizoen? Het Perswijn-proefcomité keurde 143 in Nederland verkrijgbare prosecco’s en nomineerde de tien beste Italiaanse bubbelwijnen in twee categorieën: spumante (bruisend) en frizzante (licht sprankelend). De winnaars worden vandaag bekend gemaakt.
In de lijst (zie www.perswijn.nl) vallen de fijne prijzen op: ze kosten bijna allemaal minder dan een tientje. Ook de Colle del Principe, een lekkere frisse wijn met iets van appel en rozijn in de smaak, bescheiden belletjes en ook al zo’n bescheiden vormgegeven etiket. Inschenken maar en proosten op een mooie nazomer.

Colle del Principe
Prosecco Colli Trevigiani
Gall & Gall, € 6,99
www.bubblesonthebeach.nl

©RdL
Trouw
8 september 2007