« Hemelse wijnOntdekking in een doos »

VERLIEFD OP EEN HONGAAR

22

sep

2007

Ik ben verliefd. Op een Hongaar in een fles. Maar ik ben ‘m uit het oog verloren. Tijdens een bezoek aan het jaarlijkse wijnfestival in Boedapest verbaas ik me niet alleen over de hoevéélheden wijn in Hongarije: stap er een supermarkt binnen en je ziet kásten wijn. Van jerrycans slobberwijn tot sjieke flessen, het overgrote deel uit eigen land. Hongarije heeft maar liefst tweeëntwintig wijnregio’s, sommige zo oud als onze jaartelling.

Maar ik ben ook verrast door de kwaliteit. Een van de meest gerenommeerde gebieden is het uiterst zuidelijk gelegen Villány, de enige streek in het land waar meer rood dan wit wordt gemaakt. De veelgeprezen wijnen worden dikwijls vergeleken met Bordeaux.
Waarom zien we die niet in Nederlandse winkels? “Hongarije staat niet bekend als wijnland”, zegt Attila Szunomár van importbedrijf Lekkers uit Hongarije. “Vijfentwintig jaar geleden werd in grote hoeveelheden de goedkope Egri bikavér of ‘stierenbloed’ geïmporteerd, maar veel mensen hebben daar geen goede herinneringen aan. Nu zijn de wijnen beter, maar voor 6, 7, 10 euro kiezen mensen bekendere landen als Chili of Australië.”

‘Mijn’ Hongaar komt ook uit Villány. Ineens zat ie in mijn glas, in een Boedapests restaurant: Kopár Cuvée 2003, van wijnhuis Gere Attila. Een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Ik had prompt geen oog meer voor mijn tafelgezelschap of het eten. Pruimen & peper, stevig hout en zácht! Ik denk nog steeds aan die wijn. Tja, zegt Szunomár, “Kopár, dat is de top. Maar je kunt ‘m wel bij me bestellen, hoor.” Gelukkig, herenigd.

Gere Attila Kopár Cuvée 2003
www.lekkersuithongarije.nl

14 oktober vindt in Amsterdam het wijnfestival Boedapest aan het IJ plaats, zie www.4-trading.com.

©RdL
Trouw
22 september 2007